Snel naar content
foto van benodigdheden voor een goede vakantie

Tips voor een (informatie)veilige zomer

Voor velen is de zomervakantie is gestart. Een tijd van ontspanning en plezier, maar volgens de informatieveiligheid experts van Inergy ook een periode van meer risico. Een aantal tips voor een veilige zomervakantie.

Een openbare ruimte biedt geen privacy
Pas op met werken in een openbare ruimte. Op openbare WiFi-netwerken weet je nooit wie er meekijkt. Dit geldt ook voor je beeldscherm. Wees je bewust van nieuwsgierige blikken op het scherm van je laptop en wees zorgvuldig met papieren documenten. Een privacy screenprotector is een sticker voor jouw laptopbeeldscherm die ervoor zorgt dat je beeld alleen maar recht van voren zichtbaar is. Vanuit elke andere hoek zie je alleen maar een zwart scherm. Handig voor als je veilig wil werken in een ruimte met meerdere mensen!

USB niet ok
Laad jouw apparaten niet op via USB-poorten in hotels. Je weet immers nooit wat erachter schuilgaat. Voorkom problemen en neem je eigen oplader mee.

Copy that?
Laat geen kopie van jouw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs maken door bijvoorbeeld een hotel of autoverhuurbedrijf. Met de app kopieID maak je met je mobiel of tablet een veilige kopie. Je kan met deze app identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken, zoals jouw BSN-nummer en pasfoto. Je kan ook een watermerk toevoegen aan de kopie, zodat deze nergens anders voor te gebruiken is.

Video’s first
Download films en series van tevoren. Dat scheelt data en het risico dat je via een onveilige verbinding loopt.

Welkom123
Zorg dat je apparaten beveiligd zijn met codes en/of wachtwoorden. Zorg ervoor dat je wachtwoord niet eenvoudig te raden is en werk met hoofdletters, speciale tekens, cijfers en minimaal 8 tekens.

2-factor authenticatie
Beveilig je online applicaties en apps met 2-factor authenticatie. Bij 2-factor authenticatie (2FA) doorloop je twee stappen om ergens toegang tot te krijgen. De eerste stap is meestal het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede stap is veel ruimer van begrip, denk aan bijvoorbeeld een irisscanner of een sms-code. Alleen met deze combinatie krijg je toegang.

Up-to-date
Installeer alle updates die openstaan op je apparaten. Zo zijn al je accounts, ook die met betalingsgegevens, voor je vakantie geconfigureerd.

Geen prullenbak, maar een versnipperraar
Documenten met vertrouwelijke informatie moet je niet weggooien, tenzij je ze kan versnipperen. Neem documenten desnoods weer mee naar huis en bewaar ze tot je ze op een beveiligde manier kan vernietigen.

Achter slot en grendel en tracken
Berg jouw apparaten zorgvuldig op. Een laptop is makkelijker gestolen uit je tent dan uit je auto. En als je hem in je rugzak laat zitten, ben je hem sneller kwijt dan wanneer je hem opbergt in de kluis van je hotelkamer. Stel Find My iPhone of Android Device Manager in. Dit kan je helpen als je jouw mobiel kwijt bent. Is het apparaat gevonden door de app, dan is het vaak mogelijk om op afstand een apparaat te vergrendelen of volledig te wissen. Bij een zakelijk device neem je hiervoor direct contact op met jouw werkgever.

Ook vergrendelen als je niet op kantoor bent
Maak gebruik van automatische schermvergrendeling. Juist op vakantie.

Zorg voor goede back-ups en berg deze goed op
Een back-up kan je redden wanneer je jouw apparaat bent kwijtgeraakt of als je gehackt bent. Dit scheelt enorm veel gedoe.

Laat je niet aan de haak slaan
Pas op voor ‘phishing’ berichten. Doordat je tijdens jouw vakantie meer ontspannen bent en daardoor minder alert is de kans dat je in een phishing mail trapt groter. Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails.

Out of (information) office
Stel een out-of-office in, maar geef niet onnodig veel informatie weg. Maak geen melding van je vertrekdatum en privé telefoonnummer.

Geen wachtwoorden voor het grijpen
Zorg ervoor dat je geen, of zo min mogelijk, wachtwoorden, pincodes en ander gevoelig materiaal op je telefoon hebt staan in bijvoorbeeld een bestand. Zorg er daarnaast voor dat je telefoonnummers van belangrijke contactpersonen ook op een andere plek opslaat. Bijvoorbeeld in de Cloud.

En dan nog iets…

Smeer je goed in met minstens factor 30 en draai je ieder halfuur even om. Zo geniet je veilig van je vakantie!


Meer weten?

Wil jij meer weten over informatieveiligheid & privacy? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

3 redenen voor een snel dataplatform & hoe je dit voor elkaar krijgt

3 redenen voor een snel dataplatform & hoe je dit voor elkaar krijgt

Een goed dataplatform lepelt de data voor rapportages in een ogenblik op. En niet pas na een paar minuten. Waarom is snelheid zo belangrijk voor het werken met een dataplatform? In deze blog gaan we dieper in op die vraag en presenteren we drie heldere redenen.

Lees verder

Optimaliseren van rapportages met Power BI – Een succesverhaal bij Oosterberg

Optimaliseren van rapportages met Power BI – Een succesverhaal bij Oosterberg

Deze week waren we van Inergy bij onze klant Koninklijke Oosterberg voor deel twee van de workshop Power BI dashboard met het thema 'verkoop'. Het is geweldig om te werken met een organisatie die altijd op zoek is naar verbetering en efficiëntie.

Lees verder

ETL of ELT? Drie belangrijke performancevoordelen van ELT

ETL of ELT? Drie belangrijke performancevoordelen van ELT

Hoe sneller je waardevolle inzichten uit je data kunt halen, hoe beter. Daar komen veel aspecten bij kijken, waaronder de wijze waarop je data transformeert. Van oudsher werd hiervoor ETL (Extraction, Transformation, Load) gebruikt, maar inmiddels hebben veel dataspecialisten een voorkeur voor ELT. In dit blog bespreken we de voordelen van ELT voor een betere performance van je dataplatform en je business.

Lees verder