Snel naar content
collegas kijken samen naar een computer beeldscherm

Vermijd een doolhof, maak een speurtocht: 5 tips voor de presentatie van online planning & control producten

Burgers zien een transparante gemeente als een betrouwbare gemeente. Het online beschikbaar stellen van producten uit de planning & control cyclus speelt daarin een belangrijke rol. Maar dat is lang niet voldoende. Een gemeente moet er actief voor zorgen dat iedereen deze documenten kan vinden. Roald Klomp, Product Owner bij Inergy, legt uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

Waar staat de nieuwe begroting van mijn gemeente? Wat is de actuele status van een doelstelling? En waar kan ik de resultaten van doelstellingen vinden? Niet alleen voor (beginnende) raadsleden zijn dit relevante vragen, maar ook zeker voor geïnteresseerde burgers die graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen hun gemeente.

Zowel raadsleden als burgers moeten snel en eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden. Niet via een ondoordringbaar doolhof aan producten, maar via een goed gedocumenteerde speurtocht. Hoe je dat doet? Hier zijn vijf tips:

1. Richt een online portal in
Alles begint met afscheid nemen van de linkjes naar documenten op de website van je gemeente. Creëer in plaats daarvan een vaste plek voor alle producten uit de planning en control cyclus. Een omgeving waarin begrotingen, jaarverslagen en andere P&C-producten uit meerdere jaren inzichtelijk zijn. Zo weten burgers en raadsleden altijd waar ze moeten zijn om deze documenten te raadplegen.

2. Schrijf een duidelijke introductie
Voor burgers is een planning & control cyclus een vaag begrip. Wat is het precies? En wat valt hier allemaal onder? Leg dit daarom in heldere taal uit op de introductiepagina van je online portal. Vertel wat de cyclus inhoudt, waar het voor dient en welke documenten in de portal te vinden zijn. Een voorbeeld: gemeente Almere schreef een zeer begrijpelijke introductie voor burgers, inclusief een begeleidende uitlegfilm (zie het kopje Meer info op de portal van Almere).

Een duidelijke introductie op de online portal van gemeente Almere.

3. Maak de portal vindbaar
Er zijn twee punten om rekening mee te houden. Om te beginnen, moet de portal goed bereikbaar zijn vanaf de website van de gemeente, voor zowel raadsleden als burgers. Plaats daarom een herkenbare button of andere verwijzing naar de portal. Een tweede punt is het vindbaar maken van de portal voor zoekmachines, zoals Google. Het schrijven van een introductie (zie tip twee) draagt daar al aan bij.

4. Leg verbanden met andere documenten
Doordat alle documenten uit de planning & control cyclus zich binnen één omgeving bevinden, is het gemakkelijk om naar andere documenten te verwijzen. Stel, een burger leest de begroting van dit jaar. Tijdens het doornemen van het programma Openbare orde en veiligheid vraagt hij zich af hoe dat vorig jaar was begroot. Door te verwijzen naar de begroting van het voorgaande jaar hoeft de burger zelf niet meer op zoek naar dat document. Op deze manier begeleid je de burger eenvoudig naar de juiste informatie. Gemeente Nijmegen past het toe in hun begrotingen.

Gemeente Nijmegen verwijst in een programma naar andere P&C-producten.

5. Promoot nieuwe publicaties
Het online beschikbaar stellen van documenten vraagt om een nieuwe denkwijze in het informeren van burgers. Burgers moeten namelijk weten dat de online portal bestaat. Daarom is het verstandig om nieuwe publicaties kenbaar te maken, bijvoorbeeld via social media of een wekelijkse digitale nieuwsbrief. Door online actief nieuwe publicaties onder de aandacht te brengen, realiseer je een constante bezoekersstroom naar de portal.

Meer openheid en rendement
Het goed informeren van burgers en raadsleden over de planning & control cyclus lukt alleen wanneer je ze begeleidt naar de juiste informatie. Laat ze niet dwalen in een frustrerend doolhof aan documenten, maar realiseer een overzichtelijke informatieflow. Zo haal je het maximale uit je investering voor een online portal én creëer je meer openheid naar inwoners van je gemeente.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Tips voor veilig online shoppen

Tips voor veilig online shoppen

Online shoppen biedt ons het gemak van winkelen vanuit huis, met een eindeloze selectie aan leuke kleding, schoenen, accessoires en spullen voor in huis. Met slechts een paar klikken kunnen we dit enorme assortiment aan producten vinden en bestellen. Ondanks dit gemak, is het belangrijk om ons bewust te zijn van potentiële risico’s die gepaard gaan met online shoppen.

Lees verder

Inergy implementeerde Microsoft Fabric: dit ontdekte onze expert

Inergy implementeerde Microsoft Fabric: dit ontdekte onze expert

De wereld van data analytics is in rep en roer. De reden? Microsoft Fabric. Dit splinternieuwe data analytics platform brengt alle losse analytics tools van Microsoft samen. Veel specialisten experimenteren ermee, maar heeft iemand het platform al bij een klant geïmplementeerd? Wij wel! In dit blog vertelt Merijn wat hij van de implementatie van Microsoft Fabric heeft geleerd.

Lees verder

Veilig (online) de vakantie door

Veilig (online) de vakantie door

Ga je binnenkort op vakantie? Een heerlijk tijd van ontspanning en plezier, maar volgens onze informatieveiligheid experts ook een periode...

Lees verder