Snel naar content
blauwe lucht met de zon en een paar wolkjes

Zomertijd afschaffen of niet? Visualiseren maar!

Heerlijk. Het nieuwe jaar is begonnen en langzaam maar zeker worden de dagen weer iets langer. Op naar de zomertijd met zwoele avonden waarin het extra lang licht is! Maar dat kan zomaar veranderen, want enkele Europarlementariërs willen de zomertijd afschaffen. Kunnen we niet beter de wintertijd afschaffen? Of moeten we toch gewoon de zomer- en wintertijd aanhouden? Ik ga op zoek naar een manier om antwoord te krijgen.

Om dit vraagstuk goed te beantwoorden, moet je de gevolgen weten van de verschillende opties. Dat kun je onderzoeken door simpelweg de tabel te lezen met de tijden van zonsopgang en -ondergang.

Het mag duidelijk zijn dat het lastig is om op basis van deze tabel een patroon te herkennen. Het kost (te) veel tijd om de data te interpreteren. De oplossing? Data visualiseren.

Beeld zegt meer dan woorden

Door deze datavisualisatie ontstaat een soort mental map van de drie opties. Het spreekwoord ‘Eén beeld zegt meer dan duizend woorden’ komt hier perfect tot zijn recht. Of moeten we in dit geval spreken van ‘Eén visualisatie zegt meer dan duizend datapunten’?

De visual toont aan dat als de wintertijd het gehele jaar geldt, het in juni al voor half vijf ’s ochtends licht wordt! En als de zomertijd het gehele jaar geldt, wordt het in december pas net voor tien uur ’s ochtends licht. We zien ook dat de combinatie van winter- en zomertijd zorgt voor minder fluctuatie in het tijdstip van zonsopgang (en -ondergang) gedurende het jaar.

Interactief dashboard toont alle details

Mooi zo’n visual, maar vergeleken met de tabelweergave is het nu onmogelijk om de exacte tijden van de zonsopgang en –ondergang af te lezen. Gelukkig biedt een interactief dashboard uitkomst (zie ook hieronder). Het toont namelijk zowel the big picture als de benodigde details.

Schuif de verticale balk in het dashboard naar links of rechts om de gewenste details te zien.

Visualisaties helpen bij het managen van organisaties

Wat je voorkeur ook is rondom zomer- en/of wintertijd (ik kies voor behoud van beide!) en welke inhoudelijke argumenten ook een rol spelen, bovenstaand voorbeeld maakt het volgende overduidelijk: interactieve datavisualisatie is waardevol in besluitvormingsprocessen. Interactieve, visuele en op maat gemaakte dashboards bieden managers in alle lagen van organisaties de kans om ‘dichter op te bal te spelen’ bij het besturen van hun organisatie(onderdeel). Op deze manier helpen wij onze klanten om beter te kunnen presteren.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Superperformance met Snowflake & DirectQuery in Power BI

Superperformance met Snowflake & DirectQuery in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder

Tips voor veilig online shoppen

Tips voor veilig online shoppen

Online shoppen biedt ons het gemak van winkelen vanuit huis, met een eindeloze selectie aan leuke kleding, schoenen, accessoires en spullen voor in huis. Met slechts een paar klikken kunnen we dit enorme assortiment aan producten vinden en bestellen. Ondanks dit gemak, is het belangrijk om ons bewust te zijn van potentiële risico’s die gepaard gaan met online shoppen.

Lees verder