Snel naar content

Corine Kool over haar werk als BRP-specialist bij gemeente Krimpen aan den IJssel 

Als BRP-specialist bij gemeente Krimpen aan den IJssel houdt Corine Kool zich vanuit de backoffice voornamelijk bezig met inschrijvingen. Tegelijkertijd is ze verantwoordelijk voor de kwaliteit van de personenlijsten. Wat komt er zoal kijken bij deze baan? Ze vertelt je er uitgebreid over in deze blog.  

Zodra Corine begint te vertellen over haar werk, verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht. Al ruim dertien jaar werkt ze met veel plezier bij de gemeente Krimpen aan de IJssel in de backoffice op de afdeling Burgerzaken. Daarvoor werkte ze bij diverse gemeenten achter de balie en hield ze zich bezig met onder meer het verstrekken van paspoorten en rijbewijzen. Nu gaat ze als BRP-specialist over inschrijvingen en dan met name de ingewikkelde gevallen.  

Inschrijvingen nationaliteit 

Iedere ochtend start ze haar werkdag door na te gaan of er nieuwe inschrijvingen zijn binnengekomen. De ene week zijn dat er behoorlijk wat, de andere week zijn het er geen. “Momenteel verwerk ik een inschrijving van iemand die vanuit Iran in Nederland wil komen wonen. Ik probeer me altijd zo goed mogelijk te verplaatsen in het land waar iemand vandaan komt en duik echt in die wetgeving, die zelfs binnen Europa vaak enorm verschilt. Dat maakt het voor mij heel interessant en afwisselend”, vertelt Corine. “Neem bijvoorbeeld achternamen. In sommige landen doen ze daar niet eens aan. En in Spanje bijvoorbeeld krijgt het kind zowel van de vader als moeder de achternaam.”

Kwaliteit van personenlijsten 

Als er geen inschrijvingen zijn, beoordeelt Corine de kwaliteit van de personenlijsten. “Daarvoor gebruik ik onder andere de kwaliteitsmonitor van De Rijksdienst voor Identiteitgegevens, maar ik maak ook zelf selecties. Ik onderzoek welke fouten er in de personenlijsten zitten en hoe ik die kan oplossen.” Om wat voor fouten gaat het dan? “Dat kan van alles zijn”, legt Corine uit. “Relaties die niet goed ingevoerd zijn. Dus een kind heeft wel een vader op zijn persoonslijst, maar de vader heeft geen kind op zijn persoonslijst. Of gemeentenamen die verkeerd staan, door bijvoorbeeld herindelingen.” 

Hoe weet je eigenlijk als burger of jouw persoonsgegevens kloppen? Corine laat weten dat je dat heel gemakkelijk zelf kan checken. “Het grootste gedeelte van je personenlijst staat op www.mijnoverheid.nl. Ook kan je bij je eigen gemeente vragen om een uitdraai. Zo weet je zeker of alles correct is.” 

Omgaan met informatiegevoelige gegevens 

Iedere BRP-specialist werkt met informatiegevoelige gegevens. Hoe gaat dat in deze tijd, waarin thuiswerken de standaard is? “Als BRP-specialist heb ik een integriteitsverklaring getekend. Verder let ik heel goed op. Mijn laptop laat ik nooit zomaar openstaan, papieren neem ik niet mee naar huis. Meestal ga ik een dag in de week naar kantoor. Daar bekijk ik de originele documenten om te checken of ze echt zijn. Als ik die goedkeur, scan ik ze in en kan ik de rest thuis afhandelen”, licht Corine toe. “Elke drie jaar krijg je als gemeente een verplichte audit. Kort gezegd houdt dat in dat je al je zaken goed op orde moet hebben. Als BRP-specialist ben ik verantwoordelijk voor het stuk kwaliteit. Omdat ik het best ingewikkeld vind, maar het natuurlijk wel zo goed mogelijk wil doen, maken wij als gemeente gebruik van de diensten van Inergy. Joost van Bree is Adviseur Informatieveiligheid & Privacy en ondersteunt ons met vraagstukken”, vertelt Corine. “Ik vind het heel fijn dat ik hem vragen kan stellen waar ik het antwoord zelf echt niet op zou weten. Op die manier helpt hij ons en krijg ik meer vertrouwen in de audit.” 

Meer weten? 

Wil jij meer weten over alles rondom Informatieveiligheid & Privacy? Lees er meer over in onze blogs of neem gerust contact met ons op via info@inergy.nl of 0348 45 76 66.   

 

 

  

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Een dag uit het leven van Rachid Astitou, BI Projectmanager bij Inergy

Een dag uit het leven van Rachid Astitou, BI Projectmanager bij Inergy

Als BI Projectmanager zorgt Rachid ervoor dat elk project voldoet aan de verwachtingen van onze klanten. En dat het project binnen tijd en budget opgeleverd wordt.

Lees verder

Transformeer uw begrotingsproces met LIAS Digitaal Behandelen

Transformeer uw begrotingsproces met LIAS Digitaal Behandelen

Gemeenten en provincies staan op het punt hun begrotingen voor 2024 te presenteren aan de raad en het college. Een periode waarin raadsleden hun vragen kunnen indienen. Een proces dat vaak meer tijd en energie kost dan nodig is. Maar gelukkig is er een manier om dit proces te stroomlijnen: de LIAS Digitaal Behandelen-module!

Lees verder

Een dag uit het leven van Thessa de Bree, Content Marketeer en Vormgever bij Inergy

Een dag uit het leven van Thessa de Bree, Content Marketeer en Vormgever bij Inergy

Als Content Marketeer en Vormgever houdt Thessa zich bezig met het vormgeven van communicatie uitingen zoals video's, posters, whitepapers, nieuwsbrieven en social media. Lees over haar dynamische werkdag in deze blog!

Lees verder