Snel naar content

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

In één van onze blogs stonden we stil bij het belang om inzicht te krijgen in beïnvloedbare- en niet beïnvloedbare kosten in relatie tot het aankomende begrotingsravijn. De laatste tijd zien we steeds meer nieuwsberichten, nationale, maar ook lokale berichten, die de zorgen van de financiële situatie bij gemeenten bevestigen. De voorjaarsnota’s laten zien dat vanaf 2026 gemeenten het financieel lastig gaan krijgen en belangrijke beslissingen moeten nemen.

Het belang van inzicht

Lokale overheden staan dus voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten. Daar waar investeringen, kredieten en activa nog veel worden vastgelegd in Excel sheets en verspreid aanwezig zijn in de organisatie, is het niet makkelijk eerst om een goede basis te leggen. Omdat dit voor het maken van keuzes wel een vereiste is, biedt MIP Activa een uitweg.

3 belangrijke inzichten

Bezuinigingen in relatie tot investeringen en kredieten is vaak best lastig. Als je met de module MIP Activa alle investeringen, kredieten en activa (juist en volledig) geregistreerd hebt, verkrijg je drie belangrijke inzichten.

1. Goed overzicht en grip op wat er geraamd is per jaar

De ramingen op de nog uit te voeren investeringen is meerjarig in beeld te brengen. Stel je bepaalde investeringen uit? Wordt er gesneden in onderhoud van groen en wegen?

2. De uitnutting op lopende kredieten en daarmee de budgetruimte van nu en in de toekomst

Op een lopend krediet kan je exact zien wat er tot en met de dag van vandaag is gerealiseerd en welke toekomstige ramingen er nog aan gaan komen. Of juist niet en komt dan de 4e W-vraag in beeld?

Lees ook:
Zeg ook eens wat je niet doet

3. De invloed van de lasten op de gehele begroting

Welk aandeel hebben ze hierin? Alle mutaties uit MIP Activa zijn direct terug te vinden in de exploitatie. Eerder hebben we al verwezen met een blog naar de omslagrente. Wat betekent een mogelijke rentewijziging op de begroting? Een wijziging in de rente geeft direct het nieuwe inzicht.

Wil je meer weten?

Ben je nieuwsgierig naar hoe wij gemeentes hebben geholpen bij het inrichten van de module? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Joost neemt contact met je op. Samen kunnen we de uitdagingen van begrotingsbeheer aangaan en zorgen voor een stabiele toekomst voor jouw gemeente.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Altijd blijven ontwikkelen op zowel technisch als persoonlijk vlak

Altijd blijven ontwikkelen op zowel technisch als persoonlijk vlak

"Bij ons draait alles om kennisdeling, innovatie en gave techniek. De ontwikkelingen binnen het IT-landschap gaan razendsnel. We ontwikkelen onze technische kwaliteiten continu. Maar we besteden ook veel aandacht aan persoonlijke vaardigheden." Daphne Jaspars, People Manager, vertelt hoe we bij Inergy altijd bezig zijn met het doorontwikkelen van zowel onze hard als soft skills.

Lees verder

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

LIAS ISMS is een tool die ondersteunt bij de uitvoering, het bijhouden en rapporteren van processen die te maken hebben met informatieveiligheid en privacy.

Lees verder

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Veel gemeentes worstelen met het aankomende begrotingsravijn. Hoewel de impact mogelijk meevalt, staat vast dat veel gemeentes te maken krijgen met een begrotingstekort.

Lees verder