Snel naar content
foto van man met een vergrootglas voor zijn gezicht

MicroStrategy 10: What’s new?

MicroStrategy is bij versie 10 aangekomen. Deze is inmiddels uitgebracht en zou wat mij betreft met een 10.1 versie naar ons platform kunnen komen. Zoals altijd is er weer een enorme lijst van verbeteringen en bugfixes. Ik ben er eens in gedoken en geef hier een samenvatting van punten waar we wat aan hebben in mijn ogen.

Zoals jullie ongetwijfeld weten heeft MicroStrategy een zeer uitgebreide productsuite. Nieuw zijn de MicroStrategy Hadoop gateway en de MicroStrategy Operations Manager.

MicroStrategy Hadoop gateway

In essentie is dit volgens mij een luxe benaming voor een hadoop connector.

MicroStrategy Operations Manager

Ook nieuw is de MicroStrategy Operations Manager. Een verbeterde beheeromgeving. Dit is zeker interessant voor onze managed services afdeling om te onderzoeken, gezien de mogelijkheden:

  • Administer multiple environments
    • One dashboard provides valuable KPIs for multiple MicroStrategy environments at once.
    • Start, stop, and restart multiple MicroStrategy Intelligence Servers from one console
  • Alerting
    • Set and receive alerts 24/7. Choose from more than 40 performance counters and server availability parameters
    • View System Heartbeat
    • View system counters such as Total CPU, Memory, Memory I/O, Logical Disk I/O, Page File and Job Completion Rate

Naast deze nieuwe producten is er onwijs veel verbeterd aan het bestaande. Ik behandel hier de relevante verbeteringen aan de door ons gebruikte producten.

MicroStrategy Developer

Daar ben ik snel mee klaar. Behalve een nieuw logo bij opstarten en wat kleine bugfixes is daar weinig veranderd. De look and feel is precies hetzelfde en ziet er nog steeds uit alsof je in office 97 aan het werk bent. Jammer! Aan de andere kant, wordt er steeds meer functionaliteit verplaatst naar web, daar kun je inmiddels bijna alles, behalve het inregelen van de semantische laag. Ik had eigenlijk gehoopt afscheid van developer te kunnen nemen in versie 10, maar dat hebben ze nog niet voor elkaar.

MicroStrategy Analytics Desktop/Visual Insight

MicroStrategy Analytics desktop is flink aangepakt. Zoals de meesten weten is dit de standalone versie van de data discovery omgeving van MicroStrategy. Inmiddels verkoopt MicroStrategy het ook als een apart product, en kun je deze nu ook naast de developer installeren. En ja, ze hebben ook een mac versie, whoohoo!  Voor klanten met de volledige productsuite zoals wij is dit net als in versie 9 ook volledig geïntegreerd met de webversie, en draai je dit dan gewoon in web. Het ziet er hetzelfde uit, en is ook gewoon volledig uitwisselbaar en compatible.

Zie hieronder een samenvatting van de belangrijkste verbeteringen:

  • HTML5/Nieuwe look and feel
    Ongetwijfeld de belangrijkste verandering is de overgang van Flash technologie naar HTML5 met een daarbij horende re-design van de look and feel. Laten we hopen dat dat de mogelijkheden en de stabiliteit ten goede komt! Overigens geldt dit niet alleen voor VI maar ook voor reporting services dashboards. Overigens blijft de oude ‘Flash’ modus met offline data (a la SLA dashboard) ook mogelijk.
  • Color by: Nu ook op attributen de kleur instellen.
    Color by. We kennen het wel vanuit VI en Tableau. In 9 kon dit al maar daar kon je alleen voor metrieken kleuren aan waarden toekennen. Bij attributen kreeg je automatisch de default MicroStrategy kleuren en die kon je niet aanpassen. Vanaf 10 kunnen we ook de kleur instellen op attribuut elementen. Daarmee kun je kleurenpalletten van de klant gebruiken en lijkt niet alles zo op elkaar.
  • Looks
    “The default formatting for graph reports and for graphs in documents has been updated”. Laten we hopen dat dit betekent dat ze een beetje naar Stephen Few geluisterd hebben, dat ouderwetse, dat moet eraf! Scheelt ons straks weer tijd met opmaken! Weg met al die non-data pixels en 3D effecten. Dit geldt overigens ook voor rapportages/dashboards buiten VI.
  • Derived attributes
    “You can create new attributes by changing the data type of existing attributes, create attributes based on metrics, and create metrics based on attributes”. Dit is interessant. In de huidige versie is bijna alles wat je kan afleiden of berekenen automatisch een metriek. En bij een metriek horen bepaalde eigenschappen qua opmaak, aggregatie, plek in het grid, berekeningsniveau etc. Wat echter momenteel niet mogelijk is om het resultaat van een afgeleide berekening als attribuut te gebruiken. Om hierop de splitsen, of groeperen of als color by in te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een case statement. Dat wordt momenteel altijd een metriek, tenzij je de mogelijkheid hebt om zelf attributen aan te maken maar dat hebben onze klanten niet. In Tableau kun je heel flexibel het resultaat van een berekening als dimensie inzetten, als ik het goed begrijp kan dat nu dus in MicroStrategy ook. Ook dit geldt voor de hele suite.
  • Filtering
    Flexibele filtermogelijkheden. Net zoals in RS dashboard gebruik maken van selectors die gekoppeld zitten aan een specifieke grafiek. In de huidige versie werken filter altijd op alle grafieken in je VI dashboard.
  • Grouping
    In je visualisatie een paar waarden selecteren en dan groeperen. Bekend uit Tableau, nu ook in MicroStrategy.
  • Images
    Vanaf nu ook plaatjes in VI dat kon niet. Best lullig een dashboard zonder plaatje. Alhoewel, bij data-discovery hebben we daar plaatjes nodig? Dan is het geen discovery meer en inmiddels een product geworden. Anyhow, nu kan het. “You can add images and HTML containers (which display web content) to dashboards”.
  • Importeren
    Je kunt nu ook etl-en in MicroStrategy bij data import :-). Naast het joinen en verrijken van data wat nu al kan, komen er ook handige functies bij om velden te splitsen, samenvoegen (remove white space, filter your data, delete duplicate rows or cells, find and replace data). Dit noemen ze data wrangling. En dat kan inmiddels ook met de volgende datasources:

     

    • A BI tool (SAP Business Objects Universe [BO], Oracle Business Intelligence Enterprise Edition
      [OBIEE], and IBM Cognos Framework Manager)
    • Data typed or pasted directly into Web
    • Dropbox
    • Facebook
    • Google Analytics
    • Google BigQuery
    • Google Drive
    • Hadoop
    • A MicroStrategy file (.mstr)
    • Public data (scraping a web page)
    • Twitter

MicroStrategy Web

Naast de verbeteringen die ik hierboven heb opgesomd die ook voor web gelden zijn er nog wat additionele verbeteringen:

  • Web editor look and feel:
    “the look and feel is similar to the new Visual Insight design”. Fijn!
  • Extra opties grafiekopmaak
    “Additional formatting options for visualizations are available”. Voor sommige hele specifieke opties moet je nu naar desktop. Heel irritant. Hoop dat ze dit nu opgelost hebben, ben benieuwd!
  • Relationship/Set qualification in view filter
    Dat scheelt datasets maken wellicht, en is daarmee ook een potentiele besparing van query-tijd. Flexibel! Ik ben benieuwd of dat goed werkt.

MicroStrategy Intelligence Server

  • Bye-bye Narrowcast/RDA? Nu ook page by report bursting in distribution services.
    Send personalized slices of data to any number of recipients. Bursting recipients are defined from a page-by attribute that contains the e-mail address attribute form. Bursting to e-mail generates only one MicroStrategy Intelligence Server job regardless of how many recipients are in the page-by field. Dit betekent dus dat we net zoals in onze Rapport Distributie Applicatie nu ook in distribution services m.b.v. page by rapporten kunnen opknippen.

Door Rick Tijsen

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Tips voor veilig online shoppen

Tips voor veilig online shoppen

Online shoppen biedt ons het gemak van winkelen vanuit huis, met een eindeloze selectie aan leuke kleding, schoenen, accessoires en spullen voor in huis. Met slechts een paar klikken kunnen we dit enorme assortiment aan producten vinden en bestellen. Ondanks dit gemak, is het belangrijk om ons bewust te zijn van potentiële risico’s die gepaard gaan met online shoppen.

Lees verder

Inergy implementeerde Microsoft Fabric: dit ontdekte onze expert

Inergy implementeerde Microsoft Fabric: dit ontdekte onze expert

De wereld van data analytics is in rep en roer. De reden? Microsoft Fabric. Dit splinternieuwe data analytics platform brengt alle losse analytics tools van Microsoft samen. Veel specialisten experimenteren ermee, maar heeft iemand het platform al bij een klant geïmplementeerd? Wij wel! In dit blog vertelt Merijn wat hij van de implementatie van Microsoft Fabric heeft geleerd.

Lees verder

Veilig (online) de vakantie door

Veilig (online) de vakantie door

Ga je binnenkort op vakantie? Een heerlijk tijd van ontspanning en plezier, maar volgens onze informatieveiligheid experts ook een periode...

Lees verder