Snel naar content
Laptop, schoonmaakhandschoenen en een spons

3 tips voor een overzichtelijk dashboard: rust, reinheid en regelmaat

Marlolein Opsteegh is Business Consultant bij Inergy en een expert in datavisualisatie. Ze neemt je mee in haar uitgangspunten van een goed dashboard en geeft je een helder stappenplan.

Ik wil dat de mensen die mijn dashboards gaan gebruiken in één oogopslag zien wat ze nodig hebben. Dat ze niet worden afgeleid door overmatig gebruik van kleuren, labels en te veel verschillende datavisualisaties. Om dit te bereiken is het aloude adagium “rust, reinheid en regelmaat” nog steeds een zeer actueel uitgangspunt. Net als bij het opvoeden van kinderen.

1. Rust in een dashboard

De eerste R is van rust. Het is belangrijk dat een dashboard prettig is om naar te kijken, dat het rust uitstraalt. Het dashboard hieronder laat een aantal uitkomsten zien uit een onderzoek naar Remote werken tijdens en na de Corona epidemie, dat in 2021 in Australië is uitgevoerd.

 

De visualisaties in dit dashboard lijken willekeurig op de canvas/werkruimte te zijn neergezet. Doordat de titels van de visualisaties op verschillende hoogtes en breedtes starten lijkt alles schots en scheef te staan waardoor het erg onrustig wordt. Door de visualisaties te groeperen en virtuele verticale en horizontale lijnen aan het dashboard toe te voegen krijg je al meer rust.

In het dashboard uit het voorbeeld staan de volgende onderdelen:

 • 1 dashboardtitel
 • 1 logo
 • 4 zogenaamde kaarten met waarden
 • 2 slicers/filters
 • 4 visuals

Hieronder heb ik het dashboard opnieuw ingedeeld. Hierbij heb ik zoveel mogelijk horizontale en verticale lijnen laten doorlopen waarbij ik de verschillende onderdelen gegroepeerd kan weergeven.

Vervolgens heb ik 1 op 1 alle onderdelen van het oorspronkelijke dashboard overgezet naar het nieuwe en passend gemaakt. Door de horizontale en verticale lijnen straalt het rapport nu meer rust uit.

2. Reinheid in je dashboard

De volgende R is de R van reinheid. Hier ga je “ontclutteren”. Alles wat geen waarde toevoegt, haal je weg. Hierbij kan je denken aan overbodige titels langs de X- en de Y-assen, rasterlijnen, titels aanpassen waar nodig.

Hier houd je ook nog een keer de gekozen visual types tegen het licht. Zijn het de juiste of komt wat je wil vertellen beter tot z’n recht met een ander type visualisatie. Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen om de kolommen van de linkerkolom chart te vervangen door horizontale balken. Ik heb hiervoor gekozen omdat de namen van de categorieën dan beter kunnen worden weergegeven.

De data in de kolom chart rechtsboven heb ik gegroepeerd voor een betere kijk op de verdeling en ik heb datalabels toegevoegd in de bar en kolom charts. Hierdoor kunnen de Y-assen weggehaald worden voor een rustiger geheel.

Als laatste stap bij reinheid heb ik de blauwe achtergrond weggehaald die gebruikt is als ondersteuning tijdens de bouwfase.

3. Regelmaat in je dashboard

De laatste R is van regelmaat. Hier gaan we alles met elkaar verbinden. Ik kies één kleur, of kleurenpalet, afhankelijk van de situatie. Ik zorg voor uniformiteit in lettertypes, lettergrootte, kleur en positie.

Met behulp van de website imagecolorpicker.com heb ik snel en eenvoudig de HEX color code uit het logo van NSW gehaald (#0d2d69). Deze kleur gebruik ik voor alle titels en in de donut voor consistentie.

Lees meer:
Moet je een cirkeldiagram vermijden in je dashboard?

Stappenplan voor een overzichtelijk dashboard

Wil jij ook je dashboards opgeruimd en helder presenteren? Doorloop dan het volgende stappenplan.

 1. Schuif al je slicers naar links
 2. Schuif al je kaarten naar boven
 3. Plaats logo en titel van het dashboard linksboven
 4. Schuif en resize je visuals zodanig dat er doorlopende horizontale en verticale lijnen ontstaan tussen de visuals
 5. Kies één kleurenpalet en beperk het aantal te gebruiken kleuren
 6. Kies één lettertype en lettergrootte voor titels, kaarten, categorieën en waarden en pas deze consequent toe
 7. Speel met de indeling, uiteraard hoeft het logo niet linksboven en de slicers links. Ontwikkel een eigen stijl die bij jou past en hou je daaraan vast.

Meer weten?

Wil je meer informatie over optimaliseren van je dashboards? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op. Of plan direct zelf een gratis adviesgesprek in op een dag en tijd die jou het best uitkomt.

Blijf op de hoogte

De auteur

Marjolein Opsteegh
Marjolein Opsteegh

Business Consultant

Marjolein is Power BI-specialist bij Inergy en staat in de Maven Hall of Fame, class of 2021.

Meer berichten

Alle berichten

Veilig (online) de vakantie door

Veilig (online) de vakantie door

Ga je binnenkort op vakantie? Een heerlijk tijd van ontspanning en plezier, maar volgens onze informatieveiligheid experts ook een periode...

Lees verder

Een terug- en vooruitblik op Informatiebeveiliging en Privacy: 2023 vs 2024

Een terug- en vooruitblik op Informatiebeveiliging en Privacy: 2023 vs 2024

Voor cybercriminelen was 2023 een goed jaar. Online dreigingen zijn alleen maar toegenomen en het aantal aanvallen is opnieuw nog...

Lees verder

Zeg ook eens wat je níet doet

Zeg ook eens wat je níet doet

Gemeenten staan voor een uitdaging. In een tijd waarin budgetten krapper worden, de begrotingstekorten oplopen door het begrotingsravijn en de vraag naar transparantie groeit, is het belangrijker dan ooit om niet alleen te communiceren wat we wél doen, maar ook wat we níet doen.

Lees verder