Snel naar content
Een groepsfoto van Young Professionals in rode jasjes, collega's van Inergy voor het kantoor in Woerden van Inergy

Alles over een datawarehouse

Een datawarehouse is een grote verzameling gegevens die wordt gebruikt om zakelijke beslissingen te ondersteunen. Het is een centrale opslagplaats voor alle relevante gegevens die nodig zijn voor het maken van beslissingen binnen een bedrijf. Dit kan gegevens zijn over verkoopcijfers, klantinformatie, financiën en meer.

Het gebruik van een datawarehouse maakt het mogelijk om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in de belangrijkste gegevens van een bedrijf en om op basis daarvan beslissingen te nemen.

Wat is de geschiedenis van het opslaan van data?

Het opslaan van data is een belangrijk onderdeel van onze moderne samenleving, maar het concept bestaat al veel langer. In het verleden werden gegevens opgeslagen op allerlei manieren, afhankelijk van de tijd en plaats waar ze werden gebruikt.

In de vroegste dagen van de menselijke geschiedenis werden gegevens opgeslagen door middel van mondelinge overlevering. Verhalen en legenden werden van generatie op generatie overgebracht, vaak met behulp van rituelen en ceremonieën om ze levend te houden.

Op een gegeven moment begonnen mensen ook te schrijven om informatie op te slaan. De oudste bekende geschreven teksten dateren uit het derde millennium v.Chr. en werden geschreven op afbeeldingen van bijvoorbeeld stenen en tabletten. Dit werd “pictografisch schrift” genoemd, omdat de teksten bestonden uit afbeeldingen van voorwerpen.

In de loop van de tijd ontwikkelden mensen verschillende schrifttekens om meer abstracte concepten te kunnen weergeven, zoals cijfers en letters. Dit maakte het opslaan van gegevens veel gemakkelijker en efficiënter.

In de moderne tijd is een datawarehouse de methode bij uitstek om grote hoeveelheden van data op te slaan, te verwerken en te analyseren.

Of plan een adviesgesprek in op een dag en tijd naar keuze

Wat is de geschiedenis van een datawarehouse?

De geschiedenis van een datawarehouse gaat terug tot de jaren 80, toen bedrijven steeds meer gegevens begonnen op te slaan in digitale vorm. Dit leidde tot de behoefte aan een centrale opslagplaats voor deze gegevens, zodat ze gemakkelijker toegankelijk waren voor analyse en besluitvorming.

Jaren 80

Het concept van een datawarehouse en data mining werd ontwikkeld door een groep wetenschappers aan de Universiteit van Wisconsin, die in de jaren 80 de term “datawarehouse” introduceerden. Dit idee werd vervolgens doorontwikkeld door bedrijven die begonnen met het bouwen van commerciële datawarehouse-producten.

Jaren 90

In de jaren 90 werden de eerste commerciële datawarehouse-producten op de markt gebracht, waaronder de producten van bedrijven zoals Oracle en IBM. Deze producten maakten het mogelijk voor organisaties om grote hoeveelheden gegevens op te slaan en te analyseren, wat leidde tot een betere besluitvorming en efficiëntie binnen de organisatie.

Het heden

In de loop der jaren zijn datawarehouses steeds geavanceerder geworden, en tegenwoordig zijn ze onmisbaar voor veel organisaties die grote hoeveelheden gegevens verwerken en analyseren. Nieuwe ontwikkelingen zoals big data en kunstmatige intelligentie hebben ervoor gezorgd dat datawarehouses nog belangrijker zijn geworden voor organisaties die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van data-analyse.

Wat zijn de voordelen van een datawarehouse?

Een datawarehouse is een centrale opslagplaats voor bedrijfsgegevens die gebruikt wordt voor het analyseren van informatie. Dit is zeer voordelig voor een organisatie, omdat het een efficiëntere manier biedt om toegang te krijgen tot belangrijke gegevens. Op basis van de data in een datawarehouse maak je bijvoorbeeld interactieve dashboards.

Integreer data uit verschillende bronnen

Ten eerste biedt een datawarehouse de mogelijkheid om gegevens te integreren uit verschillende bronnen. Dit zorgt voor een betere afstemming van informatie en een meer compleet beeld van de gegevens die beschikbaar zijn. Zo voorkom en verhelp je datasilo’s.

Stel gemakkelijker ad-hoc vragen over data

Ten tweede kunnen gebruikers van een datawarehouse gemakkelijker ad-hoc-vragen stellen over de gegevens die beschikbaar zijn. Dit helpt hen om snel en nauwkeurig beslissingen te nemen op basis van de informatie die ze hebben.

Sla historische gegevens op

Ten derde is een datawarehouse ook nuttig voor het opslaan van gegevens voor lange termijn. Dit zorgt voor een betere planning en voorspelling op basis van historische gegevens.

Verbeter prestaties van je organisatie

Ten vierde wordt een datawarehouse gebruikt voor het verbeteren van de prestaties van een organisatie. Dit bereik je bijvoorbeeld door het identificeren van bottlenecks en inefficiënties in de processen van een organisatie op basis van de beschikbare gegevens.

In samenvatting biedt een datawarehouse de mogelijkheid om gegevens te integreren uit verschillende bronnen, om gemakkelijker ad-hoc-vragen te stellen, voor lange termijnopslag van gegevens en voor het verbeteren van de prestaties van een organisatie.

Onze visie op een dataplaform

Whitepaper

Onze visie op een dataplaform

Organisaties groot en klein, ervaren al jaren het gemak van en rendement door het inzetten van het dataplatform van Inergy. Lees alles over onze visie op een dataplatform in deze whitepaper.

Download whitepaper

Voor welke gebruikers is een datawarehouse handig?

Een datawarehouse is handig voor een breed scala aan gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke beslissers, analisten en managers. Een datawarehouse helpt om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in belangrijke bedrijfsgegevens en om deze te gebruiken om betere beslissingen te nemen.

Een datawarehouse wordt gebruikt om verkoopgegevens te analyseren en om inzicht te krijgen in welke producten het best verkopen. Je kan het datawarehouse ook gebruiken om financiële gegevens te analyseren en om inzicht te krijgen in de prestaties van het bedrijf. In feite is een datawarehouse nuttig voor iedereen binnen een bedrijf die geïnteresseerd is in het verkrijgen van inzicht in belangrijke bedrijfsgegevens.

Wat is Extract, Transform & Load (ETL)?

De ETL-techniek (Extract, Transform, Load) is een belangrijk onderdeel van het proces van het opbouwen en onderhouden van een datawarehouse. ETL is een manier om gegevens te verzamelen uit verschillende bronnen en deze te combineren en te transformeren, zodat ze kunnen worden opgeslagen en geanalyseerd in een datawarehouse.

Het extract-gedeelte van de ETL-techniek betreft het verzamelen van gegevens uit verschillende bronnen, zoals transactiesystemen, klantendatabases en financiële systemen. Het transform-gedeelte betreft het verwerken van deze gegevens, bijvoorbeeld door het toevoegen van extra informatie of het maken van berekeningen. Het load-gedeelte betreft het opslaan van de gegevens in het datawarehouse, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgevraagd en geanalyseerd.

De ETL-techniek is dus een belangrijk onderdeel van het proces van het opbouwen en onderhouden van een datawarehouse, omdat het helpt om de gegevens te verzamelen, te verwerken en op te slaan in een gestructureerde en bruikbare vorm.

Of plan een adviesgesprek in op een dag en tijd naar keuze

Wat zijn de voordelen van een datawarehouse in de cloud?

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een datawarehouse in de cloud. Hieronder volgen enkele belangrijke voordelen:

 • Flexibiliteit:
  je schaalt een datawarehouse in de cloud eenvoudig om aan de wisselende behoeften van een bedrijf te voldoen. Dit betekent dat je snel extra capaciteit toevoegt als je bedrijf groeit of als er tijdelijk meer gegevensverwerking nodig is.
 • Toegang:
  een datawarehouse in de cloud is toegankelijk vanaf elke locatie met een internetverbinding. Dit betekent dat medewerkers van het bedrijf toegang kunnen hebben tot de gegevens, ongeacht waar ze zich bevinden, wat de samenwerking en het besluitvormingsproces verbetert.
 • Betrouwbaarheid:
  een datawarehouse in de cloud wordt gehost door een professionele provider, die zorgt voor backup en herstel van gegevens. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het verlies van gegevens en dat je kan vertrouwen op de beschikbaarheid van de gegevens.
 • Kostenbesparing:
  een datawarehouse in de cloud helpt om kosten te besparen, omdat je niet hoeft te investeren in hardware en software en omdat je alleen betaalt voor de capaciteit die je daadwerkelijk gebruikt. Dit is een aantrekkelijke optie voor bedrijven die op zoek zijn naar een kostenefficiënte manier om gegevens op te slaan en te analyseren.

Welke invloed heeft de AVG op een datawarehouse?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een Europese wet die is ingevoerd om de privacy van individuen te beschermen en om te reguleren hoe persoonlijke gegevens worden verwerkt. De AVG heeft invloed op alle bedrijven en organisaties die persoonlijke gegevens verwerken, waaronder datawarehouses.

Als u een datawarehouse hebt waar persoonlijke gegevens in worden opgeslagen, moet u ervoor zorgen dat u aan de AVG-vereisten voldoet. Dit betekent onder andere dat u:

 • Duidelijk moet communiceren met betrekking tot wat voor soort gegevens u verzamelt en waarom u deze verzamelt
 • Rechtmatige gronden moet hebben voor het verwerken van persoonlijke gegevens
 • Persoonlijke gegevens moet opslaan en verwerken op een manier die aan de AVG-vereisten voldoet
 • Persoonlijke gegevens moet beschermen tegen ongeoorloofde toegang, gebruik, wijziging of vernietiging

Als u niet aan de AVG-vereisten voldoet, kunt u worden gestraft met hoge boetes. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat uw datawarehouse aan de AVG-vereisten voldoet en dat u persoonlijke gegevens op een verantwoorde manier verwerkt.

Lees meer:
In 5 stappen bewustzijn creëren voor een juiste naleving van de AVG.

Wat is de toekomst van een datawarehouse?

De toekomst van een datawarehouse is zeer veelbelovend, aangezien steeds meer organisaties grote hoeveelheden gegevens verzamelen en analyseren. Dit zorgt voor een toenemende behoefte aan efficiënte en geavanceerde manieren om deze gegevens op te slaan en te analyseren. Daarmee biedt het datawarehouse een ideale oplossing.

In de toekomst zullen datawarehouses nog geavanceerder worden. Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machine learning worden ingezet om gegevens te verwerken en te analyseren. Dit zal leiden tot nog betere inzichten en voorspellingen op basis van de beschikbare gegevens.

Daarnaast zullen datawarehouses waarschijnlijk steeds meer geïntegreerd worden met andere systemen en technologieën, zoals cloud computing en internet of things. Dit zal ervoor zorgen dat organisaties nog sneller en gemakkelijker toegang kunnen krijgen tot hun gegevens. Door deze nog sneller te analyseren, worden processen en besluitingvorming efficiënter.

Samenvattend lijkt de toekomst van een datawarehouse zeer veelbelovend. Met de verwachting dat deze technologie steeds geavanceerder zal worden en nog meer waarde zal toevoegen aan organisaties die grote hoeveelheden gegevens verzamelen en analyseren.

Of plan een adviesgesprek in op een dag en tijd naar keuze

Meer weten?

Wil je meer weten over het opzetten van een datawarehouse? We nemen binnen één werkdag contact met je op voor een geheel vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.
Geen zin om te wachten? Plan dan direct zelf een afspraak in op een dag en tijd die jou het best uitkomt. We improve performance.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Een dag uit het leven van Randy Horsting, LIAS Consultant bij Inergy

Een dag uit het leven van Randy Horsting, LIAS Consultant bij Inergy

Bij Inergy werken ruim 160 collega’s. Hoe zien hun werkdagen eruit? Deze keer geeft Randy Horsting LIAS Consultant bij Inergy, een kijkje in zijn werkdag. Een LIAS Consultant adviseert en ondersteunt diverse gemeentes, provincies en andere overheidsinstellingen in het optimaliseren van processen en data gedreven werken met behulp van LIAS. Lees over zijn dynamische werkdag in deze blog!

Lees verder

5 redenen waarom privacy echt niet dood is

5 redenen waarom privacy echt niet dood is

Het belang van privacy is nog steeds niet bij iedereen geland. "Ik heb niets te verbergen" horen we helaas nog regelmatig. Vraag in zo'n geval dan eens of je inzicht mag hebben in zijn of haar bankgegevens, medische gegevens en de wachtwoorden van hun social media accounts. Het gaat er niet om dat we iets te verbergen hebben, maar dat we controle hebben en houden over onze gegevens én wie daartoe toegang heeft.

Lees verder

Een dag uit het leven van Michiel de Boer, BI Consultant bij Inergy

Een dag uit het leven van Michiel de Boer, BI Consultant bij Inergy

Bij Inergy werken ruim 160 collega’s. Hoe zien hun werkdagen eruit? Deze keer geeft Michiel de Boer, BI Consultant bij Inergy, een kijkje in zijn werkdag. Michiel is een pragmatische professional en is gedreven door een brede nieuwsgierigheid. Hij bedenkt graag oplossingen voor (complexe) problemen op het snijvlak van business en IT en implementeert deze. Lees over zijn dynamische dag in deze blog!

Lees verder