Snel naar content
een dronefoto van een deel van Eindhoven

Gemeente Eindhoven aan de slag met Power BI: ‘We kunnen niet meer onder het succes van deze tool uit”

Gemeente Eindhoven wilde graag een toekomstbestendige Power BI-omgeving voor het Sociaal Domein. Ze vond het zonde van de tijd om het wiel opnieuw uit te vinden en schakelde daarom de hulp van Inergy in. Inmiddels kan de gemeente volledig zelf aan de slag in haar eigen Power BI-omgeving. Joost van Stiphout, afdelingshoofd BI-team binnen het Sociaal Domein bij de gemeente Eindhoven en Frank Habers, Consultant Data & Analytics bij Inergy, vertellen over de succesvolle samenwerking in dit Power BI-traject.

 “Als gemeente begrepen we dat Power BI ons bij uitstek goed zou kunnen voorzien in onze behoefte om heldere en overzichtelijke rapportages te bouwen. We kenden Inergy al omdat we daarbij LIAS producten afnemen. Mij kwam ter ore dat het ons ook goed zouden kunnen adviseren met het inrichten van een Power BI-omgeving. Dat bleek absoluut het geval”, begint Joost. 

Starten vanuit een goede basis

“Hoewel we zeker wisten dat we uiteindelijk graag zelf met de handen aan de knoppen wilden zitten, realiseerden we ons goed dat we met onze beperkte kennis allerlei inrichtingsfouten konden maken”, gaat Joost verder. “We zagen in dat het essentieel is om een goede basis neer te zetten voordat we Power BI verder uitrollen in onze organisatie. Daarom kozen we ervoor de hulp van Inergy in te schakelen.”

“We zagen in dat het essentieel is om een goede basis neer te zetten voordat we Power BI verder uitrollen in onze organisatie.”

Frank vindt het goed dat de gemeente dit tijdig inzag: “Organisaties proberen vaak van alles eerst zelf uit te vinden of onderschatten wat er om de hoek komt kijken bij de uitrol en inrichting van Power BI. We zien regelmatig dat door het succes van Power BI binnen de organisatie het gebruik snel en onstuimig groet. Daardoor ontstaan problemen rondom de beheersbaarheid van een Power BI-omgeving. De gemeente Eindhoven was deze situatie voor door met ons in zee te gaan. Toen ze bij ons aanklopte, had de gemeente zelf al een hele lijst met vragen opgesteld. Handig, want op deze manier konden we concreet aan de slag en hadden we een goed beeld van het kennisniveau.”

Best practices van Power BI

“In totaal hebben we met elkaar drie plenaire sessies gehad. Tijdens deze sessies deelden de collega’s van Inergy met ons hun best practices en leerden ze ons de grootste valkuilen van Power BI. Het was geen knoppencursus, maar in plaats daarvan creëerden ze een duidelijk overzicht met de belangrijkste tips en tricks”, aldus Joost. “Vrijwel alle onderwerpen die wij van tevoren hadden genoteerd zijn aan bod gekomen. Die onderwerpen liepen uiteen van deployment tot self service en van visualisatie best-practices tot het gebruik van externe tools. Bovendien bezitten we nu een handig naslagwerk waarin we alles nog eens rustig in kunnen opzoeken.”

Hij vervolgt: “Uiteraard hadden we ook tussendoor contact. Dat was prettig omdat we zo snel konden schakelen. Op iedere vraag die we stelden kregen we een duidelijk antwoord. Daardoor hadden we echt het gevoel aan tafel te zitten met een partij die weet waar ze over praat.”

Steeds meer datagedreven werken 

Momenteel rolt de gemeente Power BI uit binnen het Sociaal Domein. Hoe de toekomst eruitziet? Joost verwacht dat op niet al te lange termijn Power BI gemeente breed wordt omarmd. “Power BI ontwikkelt zich razendsnel. Iedere maand zijn er nieuwe updates die het telkens weer een stukje prettiger maken om ermee te werken. We willen graag meer datagedreven gaan werken. Power BI maakt dat voor ons mogelijk. We komen simpelweg niet onder het succes van deze tool uit. Elk ander onderdeel binnen onze organisatie heeft er interesse in.”

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

3 redenen voor een snel dataplatform & hoe je dit voor elkaar krijgt

3 redenen voor een snel dataplatform & hoe je dit voor elkaar krijgt

Een goed dataplatform lepelt de data voor rapportages in een ogenblik op. En niet pas na een paar minuten. Waarom is snelheid zo belangrijk voor het werken met een dataplatform? In deze blog gaan we dieper in op die vraag en presenteren we drie heldere redenen.

Lees verder

Optimaliseren van rapportages met Power BI – Een succesverhaal bij Oosterberg

Optimaliseren van rapportages met Power BI – Een succesverhaal bij Oosterberg

Deze week waren we van Inergy bij onze klant Koninklijke Oosterberg voor deel twee van de workshop Power BI dashboard met het thema 'verkoop'. Het is geweldig om te werken met een organisatie die altijd op zoek is naar verbetering en efficiëntie.

Lees verder

ETL of ELT? Drie belangrijke performancevoordelen van ELT

ETL of ELT? Drie belangrijke performancevoordelen van ELT

Hoe sneller je waardevolle inzichten uit je data kunt halen, hoe beter. Daar komen veel aspecten bij kijken, waaronder de wijze waarop je data transformeert. Van oudsher werd hiervoor ETL (Extraction, Transformation, Load) gebruikt, maar inmiddels hebben veel dataspecialisten een voorkeur voor ELT. In dit blog bespreken we de voordelen van ELT voor een betere performance van je dataplatform en je business.

Lees verder