Snel naar content
Collega's zitten gezellig wat te drinken en kijken ondertussen naar een laptop

Hoe stuur je met data?

Veel gemeenten vinden het niet makkelijk om de beschikbare data voor sturen boven water te krijgen. Met als gevolg dat beslissingen vaak op onderbuikgevoel zijn gebaseerd. Dashboards brengen hierin verandering. Roald Klomp, Product Owner LIAS bij Inergy, legt uit hoe.

Maak jouw data visueel!
Het concept van een 1 met zes nullen in een tekst is voor ons brein veel te abstract. Als je jouw data visueel maakt met dashboards, grafieken, afbeeldingen of infographics, lukt het veel beter om de gegevens te interpreteren. BBC geeft hier een goed voorbeeld van op hun website. De visualisatie van de Marianentrog geeft ons een uitstekend beeld van hoe diep elf kilometer nu precies is. Het toont aan hoe krachtig datavisualisatie kan zijn om data begrijpelijk te maken. Een cirkeldiagram is vaak geen goede datavisualisatie. In plaats van een cirkeldiagram gebruik je beter een staafdiagram.

Hoe goed is jouw data?
Met het visueel maken van de data komt ook snel inzicht in hiaten in de datavoorziening. Gegevens zijn niet met elkaar te relateren, het verwachte inzicht is niet te maken. Dit start een verbetertraject om de basis registratie op orde te maken. Zo sla je twee vliegen in één klap. Betere stuurinformatie die tegelijk betrouwbaar is.

Breng eenvoudig KPI’s van verschillende onderdelen samen binnen een dashboard en creëer zo een monitor Sociaal Domein, top 10 van budgetten met grootste overschrijding of een statusoverzicht van de acties uit de IC rapportage. Op het moment dat met een eerste dashboard wordt begonnen komt de inspiratie voor de volgende stap vanzelf uit de organisatie.

Primeur: LIAS Dashboards
Om het sturen op data eenvoudiger te maken lanceren we ons nieuwe LIAS platform. LIAS Dashboards is hiervan de eerste stap, die gevolgd wordt door andere modules om het Planning & Control proces eenvoudiger en daarmee bestuurbaar te maken. Het platform kenmerkt zich door de eenvoud in het gebruik, het raadplegen van de data op elk device en het kunnen leggen van verbanden.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Veel gemeentes worstelen met het aankomende begrotingsravijn. Hoewel de impact mogelijk meevalt, staat vast dat veel gemeentes te maken krijgen met een begrotingstekort.

Lees verder

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder