Snel naar content
illustratie van poppetje dat van een rode dalende lijn naar een groene stijgende lijn springt

Verbeter datakwaliteit met Critical Data Elements

De kwaliteit van gegevens is van cruciaal belang voor het succes van elke organisatie. Hoge datakwaliteit betekent dat de gegevens accuraat, compleet, consistent en bruikbaar zijn. En dat ze voldoen aan de behoeften en eisen van de gebruikers. Identificeer Critical Data Elements om zo de datakwaliteit te verbeteren. Ontdek in deze blog hoe je dit doet.

Het is vaak lastig om de kwaliteit van gegevens te garanderen. Vooral als de gegevens afkomstig zijn uit verschillende bronnen, in verschillende formaten worden aangeleverd of door mensen handmatig worden ingevoerd.

Daarom is het belangrijk om te begrijpen waarom hoge datakwaliteit zo belangrijk is en wat er voor nodig is om de kwaliteit van gegevens te verbeteren. In dit artikel ontdek je het belang van goede datakwaliteit, en leer je hoe een CDE-matrix je helpt de belangrijkste data-elementen voor jouw organisatie te identificeren. Zo weet je eenvoudig welke data je al eerste moet verbeteren.

Hulp nodig? Onze Data Quality Quick Scan geeft je inzicht in de status van datakwaliteit in jouw organisatie.

Peter Ledeboer
Meer weten?
Boek direct een gratis adviesgesprek met Peter

✔ kies zelf je dag en tijd ✔ gratis en zonder verplichtingen

Waarom is hoge datakwaliteit zo belangrijk?

Het belang van hoge datakwaliteit is groot. Goede kwaliteit van gegevens is van cruciaal belang voor het succes van elke organisatie. Hoge datakwaliteit betekent dat de gegevens accuraat, compleet, consistent en bruikbaar zijn. En dat ze voldoen aan de behoeften en eisen van de gebruikers.

Dit is belangrijk omdat gegevens de basis zijn voor veel van de beslissingen die worden genomen binnen een organisatie. De kwaliteit van deze beslissingen is afhankelijk van de kwaliteit van de gegevens in interactieve dashboards.

“Het belang van hoge datakwaliteit is groot, omdat goede kwaliteit van gegevens van cruciaal belang is voor het succes van elke organisatie.”

Verhoog efficiëntie en productiviteit

Hoge datakwaliteit helpt ook om de efficiëntie en productiviteit van een organisatie te verhogen. Goede kwaliteit van gegevens zorgt ervoor dat je processen en werkzaamheden sneller en gemakkelijker uitvoert.

Bovendien helpt hoge datakwaliteit ook om risico’s te verminderen en om de reputatie van een organisatie te versterken. Dit komt omdat goede kwaliteit van gegevens ervoor zorgt dat beslissingen op een betrouwbare en verantwoorde manier worden genomen.

Verbeter succes en prestaties

Het zorgen voor hoge datakwaliteit is dus erg belangrijk. Het draagt bij aan het succes en de prestaties van een organisatie. Daarnaast verhoogt het de efficiëntie en productiviteit, en vermindert het risico’s. Door te investeren in de kwaliteit van gegevens, verhoog je de waarde en het nut van deze gegevens. Zo zorg je ervoor dat je organisatie beter in staat is om goede beslissingen te nemen op basis van deze gegevens.

“Door te investeren in de kwaliteit van gegevens, verhoog je de waarde en het nut van deze gegevens. Zo zorg je ervoor dat je organisatie beter in staat is om goede beslissingen te nemen op basis van deze gegevens.”

Wat zijn oorzaken van een lage datakwaliteit?

1. Incomplete data

Er zijn verschillende veelvoorkomende oorzaken van lage datakwaliteit.
Ten eerste komt het vaak voor dat gegevens incompleet zijn. Dit houdt in dat de gegevens niet volledig zijn en niet voldoen aan de behoeften en eisen van de gebruikers. Dit gebeurt bijvoorbeeld omdat er gegevens ontbreken of omdat er fouten zijn gemaakt bij het invoeren van de gegevens.

2. Inconsistente data

Ten tweede zijn gegevens vaak inconsistent. Dit betekent dat ze niet eenduidig zijn en dat ze een andere betekenis hebben voor verschillende gebruikers. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er verschillende afdelingen en teams met met hun eigen gegevens werken. Het komt ook voor dat er geen standaarden en richtlijnen zijn voor hoe de gegevens moeten worden opgeslagen en gebruikt.

3. Onjuiste data

Ten derde komt het regelmatig voor dat gegevens onjuist zijn. Dit betekent dat ze niet kloppen en dat ze niet gebruikt kunnen worden voor analyse en besluitvorming. Dit gebeurt bijvoorbeeld omdat er fouten zijn gemaakt bij het invoeren van de gegevens, of omdat er geen controles zijn om te zorgen dat de gegevens correct zijn.

Deze vormen van lage datakwaliteit komen veel voor en leiden tot onnauwkeurige en onbetrouwbare gegevens. Dit leidt vervolgens weer tot slechte beslissingen en onnodige risico’s voor een organisatie. Het is daarom belangrijk om de kwaliteit van gegevens te bewaken en te verbeteren. Zo zorg je ervoor dat de gegevens in bijvoorbeeld een datawarehouse bruikbaar en betrouwbaar zijn voor uw organisatie.

Whitepaper

Snel & efficiënt naar inzicht in datakwaliteit

Goede datakwaliteit is cruciaal voor een datagedreven organisatie. Maar hoe ontdek je het huidige niveau van de datakwaliteit? En hoe los je issues pragmatisch op? Dit doe je dankzij de Data Quality Quick Scan. Lees er alles over in het whitepaper.

Meer weten

Hoe verhoog je datakwaliteit?

1. Stel duidelijke en realistische doelen

Er zijn verschillende dingen nodig om de datakwaliteit te verbeteren.
Ten eerste is het belangrijk om duidelijke en realistische doelen te stellen voor de kwaliteit van de data. Vervolgens communiceer je deze doelen aan alle betrokkenen. Dit helpt om iedereen op dezelfde lijn te krijgen en om te zorgen dat iedereen zich bewust is van de doelen en eisen rondom datakwaliteit.

2. Stel een datakwaliteitsplan op

Ten tweede is het nodig om een plan op te stellen voor hoe je organisatie de kwaliteit van de data gaat verbeteren. Dit betekent bijvoorbeeld dat je processen en controles implementeert om de datakwaliteit te monitoren en te verbeteren.

3. Zorg voor een goede samenwerking tussen alle betrokkenen

Ten derde is het belangrijk om te zorgen voor een goede samenwerking tussen alle betrokkenen. Dit betekent dat er regelmatig overleg plaatsvindt tussen de verschillende afdelingen en teams. Het kan ook betekenen dat je gebruik maakt van gezamenlijke tools en systemen om de datakwaliteit te waarborgen.

Tenslotte is het nodig om regelmatig te evalueren hoe de datakwaliteit verbeterd is en om eventuele knelpunten of problemen op te lossen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van audits en controles, of met tools en technieken die de kwaliteit van gegevens monitoren.

Peter Ledeboer
Meer weten?
Boek direct een gratis adviesgesprek met Peter

✔ kies zelf je dag en tijd ✔ gratis en zonder verplichtingen

Verhoog datakwaliteit met Critical Data Elements 

Hoge datakwaliteit is dus erg belangrijk om juiste inzichten te verkrijgen, processen soepel te laten verlopen en om kansen niet te missen. Het realiseren van hoge datakwaliteit is een kostbaar proces, wat elk facet van het bedrijf raakt. Om de tijd en energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken, moet je een selectie maken van de belangrijkste data voor je organisatie.

Het is niet handig om alle datakwaliteit tegelijk te willen verbeteren. Dat is vergelijkbaar met boiling the ocean. In plaats daarvan verhoog je steeds de kwaliteit van een deel van de data. Maar hoe bepalen we het deel waarmee je begint? 

“Het is niet handig om alle datakwaliteit tegelijk te willen verbeteren. Dat is vergelijkbaar met boiling the ocean.”

Identificeer Critical Data Elements

Critical Data Elements, ook wel CDEs of kritieke data-elementen genoemd, zijn bedoeld om datakwaliteitacties te kunnen prioriteren. Door de focus te leggen op de belangrijkste stukken data, weet je zeker dat de energie en tijd op de juiste plek terecht komt. 

Maar wat is nu precies belangrijk? Als je de afdeling HR vraagt wat belangrijk is, krijg je waarschijnlijk een ander antwoord dan wanneer je het aan Finance of Customer Service vraagt. Een handig hulpmiddel om de kritieke data-elementen te bepalen is een CDE-matrix. Met een CDE-matrix bepaal je op basis van verschillende factoren een numerieke score. DAMA-NL heeft hier een handige matrix voor opgesteld.

CDE-matrix

een voorbeeld van een cde-matrix om Critical Data Elements te identificeren
Een voorbeeld van de CDE-matrix

In bovenstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een CDE-matrix. In de linkerkolom vind je van boven naar beneden de verschillende data-elementen die voor jouw organisatie belangrijk zijn. Dit is per organisatie verschillend. Een voedselverwerkend bedrijf zal bijvoorbeeld de inkoopdatum van de verschillende producten meenemen als data-element en de geboortedatum niet.

Geef een gewicht aan de factoren en classificeer de data-elementen

De cijfers die je gebruikt voor wettelijke rapportages (regulatory) krijgen een gewicht van 3. Cijfers die je gebruikt voor de operatie (operation) krijgen een gewicht van 1. Als de Operations afdelingen iets belangrijk vinden, telt daarmee minder mee dan het belang van juiste wettelijke cijfers.

Vervolgens classificeer je de data-elementen. Heeft het geen negatieve impact als juiste gegevens ontbreken? Geef dan een 0. Een lage impact krijgt een rating van 1, enzovoorts.

Bepaal de drempelwaarde van Critical Data Elements

Met de uiteindelijke score is de laatste variabele waar je aan kan draaien de drempelwaarde van de CDE. In dit voorbeeld is deze op 10 punten of meer gezet. Deze waarde bepaalt uiteindelijk welke data-elementen je beoordeelt als kritieke data-elementen. Scoor de data-elementen op deze manier en ontdek precies welke data-elementen je als eerste moet verbeteren.

Meer weten?

Wil je meer weten over Critical Data Elements, of heb je hulp nodig bij het verbeteren van datakwaliteit? We nemen binnen één werkdag contact met je op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.
Geen zin om te wachten? Plan dan direct zelf een afspraak in op een dag en tijd die jou het best uitkomt. We improve performance.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

In een samenleving waarin de overheid er voor iedereen is, ligt er een duidelijk verantwoordelijkheid bij diezelfde overheid om toegankelijk te zijn voor al haar burgers. Dit betekent niet alleen fysiek toegankelijke gebouwen, maar ook toegankelijke digitale documentatie. Of je nu een beleidsdocument, een begroting, of een ander P&C-publicatie schrijft, het is cruciaal dat deze documenten voor iedereen te begrijpen en te gebruiken zijn - ongeacht eventuele beperkingen.

Lees verder

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

De kracht van een (goed) incidentenregister

De kracht van een (goed) incidentenregister

Een incidentenregister is eigenlijk niets anders dan een logboek waarin je alle incidenten binnen je bedrijf bijhoudt. Door ervoor te zorgen dat alle incidenten nauwkeurig worden gedocumenteerd op een centrale locatie, verkrijg je waardevolle inzichten en bevorder je een omgeving van openheid en vertrouwen onder de medewerkers.

Lees verder