Snel naar content
Data & Analytics visualisatie

Wat voor zin hebben rapportages die niemand leest?

Te vaak hoor ik iemand zuchtend zeggen dat rapportages niet gelezen worden. Als voorvechter van datagedreven werken op basis van BI en analytics is dat natuurlijk vreselijk om te horen. In dit blog geef ik een aantal simpele tips om ervoor te zorgen dat rapportages, dashboards en kengetallen echt waarde toevoegen. En niet ongelezen op stapels, in lades of prullenmanden belanden.

Om meteen terug te komen op de vraag die boven die stuk staat: rapportages die niemand leest, hebben natuurlijk geen enkele zin. De vervolgvraag is: hoe komt het en wat kun je eraan doen? In de afgelopen jaren heb ik bij heel wat organisaties een aantal problemen zien terugkeren. Ik zet een aantal typische gevallen op een rijtje.

Lees meer:
Moet je een donut- en cirkeldiagram vermijden in je dashboard?

Maak het relevant
Zorg dat de cijfers die iemand te zien krijgt ook echt aansluiten bij zijn of haar dagelijkse bezigheden. Een manager heeft een andere informatiebehoefte dan een teamleider. En in een directieoverleg heb je niet dezelfde overzichten nodig als tijdens de dagstart. De directie wil bijvoorbeeld zicht op de totale kosten van alle lopende projecten terwijl je bij de dagstart per project wil kunnen inzoomen op kosten per onderdeel.

Geef cijfers context
Wat zegt een cijfer als je niet duidelijk ziet wat de betekenis ervan is? Een goed dashboard geeft aan wat de normering of het target is van een bepaald getal. In één oogopslag moet duidelijk zijn wat een bepaalde score inhoudt. Is het goed zo? Kan het beter? Of is er reden voor acute maatregelen?

Less is more
Het is een simpele communicatieles. Wie te veel boodschappen wil vertellen, verliest zich al snel in een onnavolgbaar verhaal. En dat geldt zeker voor dashboards en managementrapportages. Hou het overzichtelijk, behapbaar en toegankelijk.

Cijfers om op te sturen
Er is niets zo frustrerend als telkens opnieuw een dashboard in het rood te zien terwijl je zelf geen invloed hebt op die indicator. Toon dus alleen informatie die binnen de invloedssfeer ligt van degene voor wie het bedoeld is. Stuurinformatie is alleen interessant als je ook echt de mogelijkheid hebt om te sturen.

Het oog wil ook wat
Een goede vormgeving – de datavisualisatie – is ontzettend belangrijk. Kleurgebruik, de keuze voor een lijn-, staaf- of cirkeldiagram, het opstellen van een vlot leesbare tabel. Het klinkt misschien als een open deur, maar vormgeving is een vak apart. Vraag een expert op het gebied van datavisualisatie om hulp zodat jouw dashboards uitnodigend zijn om te lezen en te gebruiken.

Bij Inergy houden we ons bezig met het tot waarde maken van data. Succes is geen toeval, daar zijn we van overtuigd. En daarom stimuleren we organisaties om datagedreven te werken. Dat rapportages niet gelezen worden, ligt meestal niet aan de ontvanger maar aan de vorm en de inhoud. Herkenbaar? Dan is het misschien tijd om eens kritisch naar je cijfers en datavisualisatie te (laten) kijken.

Laat het me gerust weten als je daar hulp bij kunt gebruiken!

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Inergy implementeerde Microsoft Fabric: dit ontdekte onze expert

Inergy implementeerde Microsoft Fabric: dit ontdekte onze expert

De wereld van data analytics is in rep en roer. De reden? Microsoft Fabric. Dit splinternieuwe data analytics platform brengt alle losse analytics tools van Microsoft samen. Veel specialisten experimenteren ermee, maar heeft iemand het platform al bij een klant geïmplementeerd? Wij wel! In dit blog vertelt Merijn wat hij van de implementatie van Microsoft Fabric heeft geleerd.

Lees verder

Veilig (online) de vakantie door

Veilig (online) de vakantie door

Ga je binnenkort op vakantie? Een heerlijk tijd van ontspanning en plezier, maar volgens onze informatieveiligheid experts ook een periode...

Lees verder

Een terug- en vooruitblik op Informatiebeveiliging en Privacy: 2023 vs 2024

Een terug- en vooruitblik op Informatiebeveiliging en Privacy: 2023 vs 2024

Voor cybercriminelen was 2023 een goed jaar. Online dreigingen zijn alleen maar toegenomen en het aantal aanvallen is opnieuw nog...

Lees verder