Snel naar content
Data & Analytics visualisatie

Wat voor zin hebben rapportages die niemand leest?

Te vaak hoor ik iemand zuchtend zeggen dat rapportages niet gelezen worden. Als voorvechter van datagedreven werken op basis van BI en analytics is dat natuurlijk vreselijk om te horen. In dit blog geef ik een aantal simpele tips om ervoor te zorgen dat rapportages, dashboards en kengetallen echt waarde toevoegen. En niet ongelezen op stapels, in lades of prullenmanden belanden.

Om meteen terug te komen op de vraag die boven die stuk staat: rapportages die niemand leest, hebben natuurlijk geen enkele zin. De vervolgvraag is: hoe komt het en wat kun je eraan doen? In de afgelopen jaren heb ik bij heel wat organisaties een aantal problemen zien terugkeren. Ik zet een aantal typische gevallen op een rijtje.

Lees meer:
Moet je een donut- en cirkeldiagram vermijden in je dashboard?

Maak het relevant
Zorg dat de cijfers die iemand te zien krijgt ook echt aansluiten bij zijn of haar dagelijkse bezigheden. Een manager heeft een andere informatiebehoefte dan een teamleider. En in een directieoverleg heb je niet dezelfde overzichten nodig als tijdens de dagstart. De directie wil bijvoorbeeld zicht op de totale kosten van alle lopende projecten terwijl je bij de dagstart per project wil kunnen inzoomen op kosten per onderdeel.

Geef cijfers context
Wat zegt een cijfer als je niet duidelijk ziet wat de betekenis ervan is? Een goed dashboard geeft aan wat de normering of het target is van een bepaald getal. In één oogopslag moet duidelijk zijn wat een bepaalde score inhoudt. Is het goed zo? Kan het beter? Of is er reden voor acute maatregelen?

Less is more
Het is een simpele communicatieles. Wie te veel boodschappen wil vertellen, verliest zich al snel in een onnavolgbaar verhaal. En dat geldt zeker voor dashboards en managementrapportages. Hou het overzichtelijk, behapbaar en toegankelijk.

Cijfers om op te sturen
Er is niets zo frustrerend als telkens opnieuw een dashboard in het rood te zien terwijl je zelf geen invloed hebt op die indicator. Toon dus alleen informatie die binnen de invloedssfeer ligt van degene voor wie het bedoeld is. Stuurinformatie is alleen interessant als je ook echt de mogelijkheid hebt om te sturen.

Het oog wil ook wat
Een goede vormgeving – de datavisualisatie – is ontzettend belangrijk. Kleurgebruik, de keuze voor een lijn-, staaf- of cirkeldiagram, het opstellen van een vlot leesbare tabel. Het klinkt misschien als een open deur, maar vormgeving is een vak apart. Vraag een expert op het gebied van datavisualisatie om hulp zodat jouw dashboards uitnodigend zijn om te lezen en te gebruiken.

Bij Inergy houden we ons bezig met het tot waarde maken van data. Succes is geen toeval, daar zijn we van overtuigd. En daarom stimuleren we organisaties om datagedreven te werken. Dat rapportages niet gelezen worden, ligt meestal niet aan de ontvanger maar aan de vorm en de inhoud. Herkenbaar? Dan is het misschien tijd om eens kritisch naar je cijfers en datavisualisatie te (laten) kijken.

Laat het me gerust weten als je daar hulp bij kunt gebruiken!

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Tijdens het webinar over de Meicirculaire zagen we een aantal vragen vaker terugkomen. Hieronder tonen we een overzicht van de belangrijkste vragen en thema's die naar voren kwamen. In het webinar dat je on demand terug kan kijken vind je de antwoorden.

Lees verder

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder