Snel naar content
PostNL

Jaap houdt zich bezig met het systeem achter jouw PostNL pakket: ‘Dat ik bijdraag aan de Track and Trace software vind ik echt tof’

Voordat een pakketje bij jou thuis wordt bezorgd gaat er een heel logistiek proces aan vooraf. Jaap van der Herberg werkt als Senior Business Intelligence Administrator bij Inergy en houdt zich voor PostNL bezig met dat proces. “Ik vind het tof dat ik bijdraag aan het systeem achter de Track and Trace software.” In deze blog vertelt hij over zijn werkzaamheden voor deze klant.

Jaap is meteen enthousiast zodra hij begint te vertellen over zijn werk. Eigenlijk vindt hij alles wat hij doet leuk en belangrijk, zo concludeert hij zelf na een paar minuten. “Of ik wil uitleggen hoe het systeem van PostNL precies werkt? Ik kan wel een miljoen technische details bedenken!” Gelukkig waagt hij een poging.

Één data warehouse in de cloud
Sinds afgelopen januari draait Jaap twee dagen per week mee in het PostNL LED (Logistiek Event Data Warehouse) projectteam. De andere drie dagen is hij beheerder in het Managed Services Team (MST) van alle klanten van Inergy. “Ik vind het fantastisch om onderdeel te zijn van het LED team. Ik zou me daar prima fulltime mee bezig kunnen houden. Maar ik kan niet loslaten wat ik de afgelopen jaren met andere klanten heb opgebouwd. Daarom vind ik het fijn dat ik beide kan combineren.”

Een jaar of twee geleden liet PostNL weten graag over te stappen naar één groot logistiek datawarehouse in de cloud. Inergy ondersteunt het bedrijf daar volledig bij, in samenwerking met Schuberg Philis. “Het platform dat we hadden bouwen we opnieuw, maar dan in de cloud”, legt Jaap uit. “Als onderdeel van het projectteam leer ik werken met de nieuwste technieken én met AWS. Voorheen hield ik me vooral bezig met Azure en ons eigen hostingplatform.”

Hoewel het project al zo’n anderhalf jaar loopt, haakte Jaap pas later aan. Hij licht die keuze toe: “Ze waren al stevig begonnen en konden mij goed gebruiken bij het opstarten van de MicroStrategy inrichting. Natuurlijk vond ik het ook harstikke gaaf toen ze mij vroegen om mee te doen. Het is een mooi en groot project. ”

Grote impact
Ondertussen lopen andere werkzaamheden voor de logistieke dienstverlener gewoon door. Juist dat maakt het werk voor Jaap zo leuk. “Een groot deel van de tijd ben ik beheerder in het MST van al onze klanten. PostNL is echt een grote klant. Daar heb ik veel mee te maken met het dagelijks in de lucht houden van Track and Trace. Tegelijkertijd speelt er van alles in productie en beheer. Vragen van eindgebruikers, het monitoren van allerlei systemen: er is genoeg reuring.”

En hoewel het vrijwel altijd goed gaat, gaat er af en toe ook iets mis. “Als door een kleine invoerfout de boel vastloopt, heeft dat in het geval van PostNL soms grote impact. Mensen zijn op zijn zachtst gezegd niet blij als hun pakketje niet als voorspeld aankomt. Dat mijn werk van grote invloed is maakt het voor mij alleen maar uitdagender”, vertelt Jaap.

Zoals Jaap al aangaf houdt hij zich bezig met ontzettend veel technische details. “Iedere ochtend controleren we hoeveel data is verwerkt voor PostNL en of alle systemen nog gezond zijn. En dat zijn ze natuurlijk, want we monitoren ook automatisch ’s nachts. Als er iets fout was gegaan, waren we al lang uit ons bed gepiept!”

Nauwe samenwerking
Wat als er toch iets misgaat? “Er wordt zó veel data verwerkt. Het komt bijna wekelijks voor dat er iets niet helemaal goed gaat. Lang niet altijd gaat het om een storing die grote impact heeft”, gaat Jaap verder. “Soms is het iets kleins wat alleen intern wordt opgemerkt en waar we later die dag naar kunnen kijken.”

Om te achterhalen waardoor een storing wordt veroorzaakt, duikt Jaap in de enorme hoeveelheid data van het systeem. “Samen met onze contactpersonen bij PostNL onderzoek ik dan wat er precies aan de hand is. We werken continu heel nauw samen. Het klinkt misschien cliché, maar we zijn echt een team en dat maakt het ook zo goed werkbaar”, benadrukt hij.

Inmiddels is Jaap al ruim negen jaar vanuit Inergy betrokken bij PostNL. “Ik houd me vanaf dag één bezig met deze klant. Ik heb het bedrijf zien groeien en verheug me op wat er nog komen gaat. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Als mensen mij vragen wat ik doe voor werk en ik dit vertel dan krijg ik altijd enthousiaste reacties. Track and Trace kent natuurlijk iedereen. Dat is toch gaaf!”

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Werken vanuit het buitenland: Agnes in Duitsland

Werken vanuit het buitenland: Agnes in Duitsland

Bij Inergy zijn er meerdere collega’s die naast kantoor en thuiswerken tijdelijk in het buitenland werken. In deze nieuwe reeks vragen we hun hoe het is om vanaf een “niet-standaard” locatie te werken. Deze week: Agnes Peijster, Marketing en Communicatiespeclialist bij Inergy, vanuit Wincheringen in Duitsland.

Lees verder

Een dag uit het leven van Young Professional Rick Kompaan

Een dag uit het leven van Young Professional Rick Kompaan

Binnen ons Young Professional Program worden vijf jonge, getalenteerde collega’s klaargestoomd voor een succesvolle carrière binnen de IT. Naast allerlei opleidingen doen ze ook veel praktische werkervaring op bij diverse klanten. Rick Kompaan is één van die Young Professionals en vertelt hoe zijn werkdag eruitziet.

Lees verder

Ruim zestien miljard kassabonregels in de cloud

Ruim zestien miljard kassabonregels in de cloud

Geavanceerd dataplatform maakt Detailresult, DekaMarkt en Dirk klaar voor de toekomst

Lees verder