Snel naar content
Inergy ontwerpt en bouwt datawarehouse voor PostNL

Klant sinds 2012

Inergy ontwerpt en bouwt datawarehouse voor PostNL

Dagelijks volgen popelende PostNL klanten de voortgang en bezorging van zo’n 1,2 miljoen pakketten via Track & Trace. Dennis van Steijn, Platform Owner Event Data Warehouse bij PostNL, vertelt over de stap naar de cloud en de vernieuwde samenwerking met Inergy.

Meer weten

PostNL

PostNL klaart achter de schermen een kolossale klus. Twee losse applicaties voor logistieke informatievoorziening worden in de cloud samengebracht tot één groot datawarehouse. Inergy adviseert over de juiste aanpak, ontwerpt en bouwt het platform voor het post- en pakkettenbedrijf. Dennis van Steijn, Platform Owner Event Data Warehouse bij PostNL, vertelt over de stap naar de cloud en de vernieuwde samenwerking met Inergy.

Eigenlijk is ‘postbedrijf’ niet de juiste benaming meer voor PostNL. Inmiddels zijn ze veel meer dan dat. Zelf noemt PostNL zich een logistieke dienstverlener. Maar doordat het bedrijf op een doordeweekse dag ruim een miljoen pakketten en zeven miljoen brieven in de Benelux bezorgt, staat PostNL over het algemeen toch bekend als dé postbode. Achter de schermen verwerkt de organisatie dagelijks een ongekende hoeveelheid data. “We leggen iedere stap rondom de verzending van een pakket of brief vast”, vertelt Dennis. “Van voormelding door de verzender tot bezorging aan de deur.”

MailInfo en ColloInfo worden LED

Binnen PostNL bestaan op dit moment losse organisaties rondom de verwerking van brieven en pakketten. “Daarom zijn er ook aparte applicaties voor de logistieke informatievoorziening van die organisaties. De applicatie MailInfo richt zich op de logistieke processen van de brieven. En ColloInfo behandelt de pakketten. Omdat we de verschuiving naar logistieke dienstverlener maken, merken we dat de twee organisaties steeds meer naar elkaar toegroeien. Daarom willen we de logistieke informatie in de cloud samenbrengen in een nieuw systeem. Daar zijn we nu druk mee bezig.” Dat systeem noemt PostNL het Logistiek Event Datawarehouse, kort gezegd: LED.

“Inergy helpt ons al jaren. Onder andere dankzij de kennis en kunde van de medewerkers van Inergy maken we nu echt de stap van postbedrijf naar logistieke dienstverlener.”

Dennis van Steijn – Platform Owner Event Data Warehouse bij PostNL

Plukjes samenbrengen

De stap naar één logistiek datawarehouse sluit aan bij de IT-strategie van PostNL. “Alle applicaties van PostNL zijn ondergebracht bij verschillende leveranciers. We willen al die plukjes in de cloud samenbrengen om informatie eenvoudiger te managen en sneller verbanden te kunnen leggen. En ja, uiteindelijk is het ook een goedkopere oplossing. Mits we onze transformatie goed aanpakken.”

Inergy kent PostNL door en door

Het startschot voor de grootschalige operatie klonk in 2018. Inergy en IT-dienstverlener Schuberg Philis werken samen met PostNL aan de transformatie. Inergy is de architect van LED en verantwoordelijk voor de bouw van het datawarehouse. Schuberg Philis beheert de infrastructuur in Amazon Web Services. “Dat gaat heel goed”, zegt Dennis. “We werken in scrumteams, waardoor de lijnen zeer kort zijn.
En Inergy kent PostNL door en door, omdat we al sinds 2011 samenwerken. Ze denken goed mee over hoe we onze data verwerken, zodat het toepasbaar is voor ons. Én zodat het voldoet aan onze wensen rondom performance en beschikbaarheid. Daarnaast hebben we dezelfde open en informele bedrijfscultuur. Dat werkt fijn.” De daadwerkelijke bouw van LED is sinds juni 2019 in volle gang. “De bedoeling is dat we medio 2020 volledig live zijn.”meerdere omni-channel oplossingen, maar door de noodzakelijke sluiting van onze winkels vanwege de coronamaatregelen hebben we dit concept eerder dan gepland uitgerold. We varen op de inzichten die het dataplatform ons geeft”, laat Dennis weten.

“Inergy kent PostNL door en door, omdat we al sinds 2011 samenwerken.”

Dennis van Steijn – Platform Owner Event Data Warehouse bij PostNL

Zorgeloos de feestdagen tegemoet

Wanneer het Logistiek Event Datawarehouse eenmaal in de lucht is, heeft PostNL alle logistieke informatie overzichtelijk bij elkaar. Maar dat is niet het enige voordeel. “De schaalbaarheid van de cloud is erg belangrijk voor ons. PostNL heeft te maken met grote pieken in drukte. Rond de feestdagen verdubbelt het aantal zendingen. Met LED kunnen we in die periode onze capaciteit eenvoudig opschalen. Als de drukte afneemt, verminderen we onze capaciteit weer. Daarmee besparen we een hoop geld.” Ook is PostNL dankzij de cloud klaar voor toekomstige datagroei. “Door de aanhoudende toename van het aantal e-commercebestellingen produceren we steeds meer data. Ieder jaar groeit onze datahoeveelheid met vijftien procent. En dat stopt niet. Met LED in AWS kunnen we die groei faciliteren.”

Alle logistiek van PostNL in LED

Hoewel het project nog gaande is, kijkt Dennis al naar volgende stappen. “We hebben naast aparte organisaties voor post en pakketten nog veel meer interne organisaties. Denk aan bedrijven voor geconditioneerd vervoer in de zorg en de bezorging van bloemenen planten. De data uit de logistieke processen van deze bedrijven willen we uiteindelijk ook onderbrengen in LED. Dat kan ook, omdat Inergy daar nu al rekening mee houdt in de architectuur.” PostNL wil daarnaast aan de slag met Internet of Things. “Uiteindelijk willen we alles registreren en opslaan. Door bijvoorbeeld sensoren op onze rolcontainers te plaatsen, kunnen we iedere beweging volgen en zo eenvoudiger onze processen optimaliseren.”

Met de totstandkoming van LED begint de samenwerking tussen Inergy en PostNL aan een nieuw hoofdstuk. “Inergy helpt ons al jaren. Dit project draagt eraan bij dat we ons voorbereiden op de toekomst van PostNL. Onder andere dankzij de kennis en kunde van de medewerkers van Inergy maken we nu echt de stap van postbedrijf naar logistieke dienstverlener.”

Meer weten? Neem contact met ons op

Wil je eens met ons praten over jouw datavraagstuk? Onze dataspecialist Richard neemt contact met je op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plan een gratis adviesgesprek

Geen zin om te wachten en heen-en-weer te mailen voor het maken van een afspraak? Plan dan direct zelf een afspraak in op een dag en tijd die jou het best uitkomt.


Vertrouwd door

citaat icoon

“Inergy levert gewoon goed werk.”

Joeri Vonk –
Data-analist bij Milieu Service Nederland
Logo Milieu Service Nederland