Snel naar content
Collega Inergy aan het werk achter zijn computer

Low-code apps: vergeet de IT-afdeling en neem zelf controle over jouw data

Visualisatietools zoals Power BI helpen je om in een oogopslag veel data tot je te nemen. Bijvoorbeeld in hoeverre jouw doelen zijn bereikt. Maar wat als je op basis van die informatie direct actie wil ondernemen? Zoals het verhogen van jouw doelen omdat het supergoed gaat. Hoe doe je dat snel en eenvoudig, zonder de ruwe data in te moeten duiken? Peter in ’t Zandt, BI Consultant bij Inergy, heeft een oplossing.

De meeste gebruikers van visualisatietools zijn geen IT-experts die, wanneer data aangepast moet worden, zelf de weg weten in het systeem waar de data is opgeslagen. Om aanpassingen voor elkaar te krijgen, moeten ze meestal een omslachtige procedure starten: een aanvraag indienen bij de IT-afdeling, wachten totdat de afdeling tijd heeft, af en toe een reminder sturen en dan uiteindelijk hopen dat het juiste datapunt is aangepast. Kortom, een hoop gedoe. Het zou daarom fijn zijn als je zelf doelen of cijfers kan aanpassen. Maar de meeste visualisatietools bieden die optie niet.

Gelukkig bestaan er low-codeplatformen, zoals Microsoft PowerApps. Als je geen IT-specialist bent, kun je daarmee zelf standaardapps maken. Er komt namelijk vrijwel geen coderen aan te pas. Of je kan aan de slag met kant-en-klare templates. Voor geavanceerde apps moet je meer specialistische kennis inschakelen, maar dankzij low-code is dat snel gepiept. Zo’n app koppel je heel eenvoudig aan Power BI, waardoor iedere medewerker snel en zelfstandig kan anticiperen op data in een dashboard. De grootste voordelen van low-code apps? Ik zet ze hier op een rijtje:

  1. Eigenhandig doelen stellen én bijstellen

Een app maakt het handiger om doelen te stellen, maar vooral ook om ze aan te passen.

Stel, je hebt een target voor de verkoop van tennisschoenen in een bepaald land. En dat target wil je verdelen over de winkels in dat specifieke land (bijvoorbeeld op basis van verkooppercentages van vorig jaar). Met een low-code app, die gekoppeld is aan de systemen van jouw organisatie, kan je dit zelf doen in je visualisatietool. En zie je in jouw dashboard naar verloop van tijd dat de verkoop van de tennisschoenen in een bepaalde winkel het target alweer voorbijstreeft? Dan pas je het target voor die winkel net zo vlug weer aan.

  1. Direct actie ondernemen op je data

De tennisschoenen in een bepaalde winkel zijn een hit. De verkoop loopt harder dan verwacht, waardoor de voorraad dreigt op te raken. Dat zie jij meteen in jouw dashboard. Voorheen zou je de telefoon moeten pakken om de winkelmanager en de leverancier op de hoogte te brengen. En zelfs moeten uitleggen om welke schoenen het precies gaat. Maar met een low-code app kan je een button maken die meteen een notificatie stuurt naar de leverancier en de winkelmanager. Mét een artikelnummer en productbeschrijving. Een volgende stap is het automatiseren van dit soort acties, dat kan met Power Automate – voorheen bekend als Flow. Komt de voorraad onder een bepaald niveau? Dan verstuurt het systeem automatisch een melding naar de leverancier en de winkelmanager.

  1. Eenvoudig Master Data Management

Hoe krijg je Master Data Management goed op orde? Een vraag die bij veel organisaties speelt. Ook daarin biedt een eenvoudige app uitkomst. Als jouw organisatie bijvoorbeeld al jaren voor verkoopdoelen de term ‘salestarget’ gebruikt en een nieuw directielid hanteert liever ‘turnover goal’, dan wil je dat snel overal kunnen aanpassen. Met een app, waar alleen de verantwoordelijken voor Master Data Management toegang tot hebben, kan je de naamgeving in de gehele organisatie binnen een paar klikken veranderen.

  1. Zelf nieuwe data inbrengen

Hoe handig zou het zijn als je in een visualisatietool ook meteen nieuwe data kan inbrengen? Stel, je inspecteert machines in jouw organisatie. En je signaleert in de visualisatietool afwijkende prestaties van een bepaald apparaat. Je loopt naar de machine en constateert schade. Met een low-code app kan je een foto nemen, een notitie toevoegen en je input meteen uploaden in de tool. Zo leg je direct de oorzaak van de afwijkende prestatie vast en duid je het probleem. Een andere manier om nieuwe data in te brengen, is door middel van kant-en-klare template apps. Bijvoorbeeld voor ziekmelding of vakantieaanvragen. Dankzij de low-codefunctionaliteiten is het eenvoudig om een template te koppelen aan de databron en de app uit te rollen in je organisatie.

Volgende stap in datagedreven werken

Low-code apps in je visualisatietool zijn de volgende stap in datagedreven werken. Ze helpen je om meer controle te krijgen over jouw data en direct actie te ondernemen op afwijkende resultaten. En dat allemaal met weinig tussenkomst van een IT-afdeling.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Dé valkuilen en tips voor de gemeentelijke ENSIA-audit

Dé valkuilen en tips voor de gemeentelijke ENSIA-audit

Een audit goed voorbereiden? Logisch dat je daar vragen over hebt. Zoals wij kijken naar de ENSIA-audit is het vooral...

Lees verder

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Bij Inergy werken ruim 160 collega’s. Hoe zien hun werkdagen eruit? Deze keer geeft Arjan van Honk, Senior BI Developer/Consultant bij Inergy, een kijkje in zijn werkdag. Een BI-developer is iemand die verantwoordelijk is voor het bouwen en onderhouden van data-oplossingen van onze klanten. Lees over zijn dynamische werkdag in Barcelona in deze blog!

Lees verder

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze auditors doen honderden audits per jaar. Het valt op ons dat een aantal vragen vaak gesteld worden. Of het nu gaat een ENSIA, WPG, SUWI, VIPP of DIGID Audit. Een aantal zaken zetten we graag voor je op een rijtje omdat jij dit ook wil weten.

Lees verder