Zo voorkom én verhelp je ordeloosheid in Power BI

Met Power BI, de Business Intelligence tool van Microsoft, kunnen medewerkers binnen jouw organisatie zelfstandig interactieve rapportages maken. Dat lijkt ideaal, maar in de praktijk blijkt dit ook uitdagingen met zich mee te brengen. Het succes van Power BI – en de bijbehorende groei – vormt ook een risico. In deze blog legt Floris Lemkes, Power BI Consultant bij Inergy, uit wat je daaraan kan doen.

“In de Van Dale staat het woord anarchie. Dat vind ik een mooi woord om de rapportage-omgevingen zoals die er bij veel organisaties uitzien te omschrijven. Anarchie betekent dat er geen orde is. Ik bedoel dit niet als kritiek, want het is een logisch gevolg van hoe een rapportage-omgeving groeit”, vertelt Floris.

Een wildgroei aan rapporten

Steeds meer organisatie geven medewerkers de vrijheid om zelf rapportages te ontwikkelen. “Dat heeft voordelen”, geeft Floris toe. “Maar het is wel belangrijk dat er duidelijke standaards en richtlijnen zijn. Anders ontstaat er anarchie.”

“Die ordeloosheid is er niet van de een op de andere dag, maar ontstaat in de loop der tijd. Voor Power BI is dat niet anders dan voor Excel. Eén bestand, nog een bestand, nóg een bestand, ga zo maar door. Uiteindelijk leiden al die bestanden tot een wildgroei aan rapporten, waarin je het overzicht volledig kwijt bent. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil”, aldus Floris.

Lees meer: 3 veelgebruikte manieren om Power BI rapporten te delen

Het is de schaduwkant van het succes van Power BI binnen een organisatie. Floris: “Een wildgroei aan rapporten en dashboards, verschillende definities voor dezelfde termen, slechte datakwaliteit, het verversen van datasets duurt te lang, de rapporten reageren traag, er is geen grip op autorisatie en vaak is eigenaarschap en beheer niet duidelijk belegd.”

“Met de Power BI Review krijg je als bedrijf praktische adviezen die je snel en eenvoudig kan opvolgen.”

Power BI Review

Inergy helpt bedrijven met data-analyse oplossingen. Zo helpen we bijvoorbeeld je Power BI-omgeving op orde te krijgen. Met de Power BI Review, zoals de dienst heet, krijg je als bedrijf praktische adviezen die je snel en eenvoudig kan opvolgen. “We hebben een lijst met onderwerpen die we behandelen tijdens zo’n review”, vertelt Floris. “Samen met de klant verbeteren we de Power BI-omgeving door het aanreiken van concrete verbeterpunten die we baseren op professionele standaards en richtlijnen. Daar kan de klant direct mee aan de slag.”

“Uiteraard nemen we niet alleen de huidige Power BI-omgeving mee, maar leggen we ook uit hoe iedereen in een organisatie rapporten kan maken zonder in dezelfde valkuilen te trappen”, licht Floris toe. Hoe zit het dan met de kosten? “We bekijken samen met de klant of een besparing op de licentiekosten van Power BI mogelijk is.”

Lees meer: Laat Inergy een Power BI consult uitvoeren voor jouw Power BI omgeving.

Power BI Review

Maak je al gebruik van Power BI en wil je graag weten of je jouw Power BI-omgeving al optimaal hebt ingericht of dat er nog verbeterpunten zijn? Met de Power BI Review van Inergy krijg je inzicht in de sterke en zwakke punten van je huidige Power BI-omgeving.

We controleren jouw Power BI omgeving op 58 punten en brengen advies uit om je Power BI dashboards nog verder te verbeteren.


Floris Lemkes

Ik ben Floris Lemkes en ik werk als Power BI Consultant bij Inergy. Wil jij graag meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met me op via floris.lemkes@inergy.nl.

Deel dit artikel

Lees gerust verder...

25-8-2021

Met het Managed Dataplatform van Inergy haal je waarde uit jouw data

25-8-2021

Een dag uit het leven van Robin van Zanten, Developer bij Inergy

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks een update.