Snel naar content
Spotify staat open op een laptop

Dit is hoe je inzicht krijgt in jouw luisterdata van Spotify

Overal is data: in je smartphone, in je televisie, in je auto en misschien zelfs in je smartfridge. Veel vragen kan je beantwoorden door die data te bestuderen. Maar tot hoeveel van die data heb je écht toegang? Berend Wijte, Data Scientist bij Inergy, vertelt in deze blog hoe je inzicht krijg in jouw luisterdata van Spotify.

Je weet waarschijnlijk dat in apparaten die jij gebruikt data zitten die iets zeggen over jou. Wat je misschien nog niet wist, is dat je tot veel van die data ook toegang hebt. Bedrijven zijn vanwege de AVG, beter bekend als ‘de grote datawet’, verplicht om alle data aan je te geven die over jou gaat. En dat is behoorlijk veel data.

Lees meer: zo voorkom en verhelp je ordeloosheid in Power BI

Luisterdata opvragen

Zelf luister ik veel, heel veel, muziek op Spotify. Iedere dag als ik in de auto naar werk rijd, en als ik thuis ben zet ik gelijk mijn televisie aan om daarop muziek te streamen. Ik luister voornamelijk naar mijn zelf samengestelde playlist met meer dan vierhonderd nummers. Toen ik op een gegeven moment hele albums ging toevoegen, kreeg ik het idee om mijn luisterdata op te vragen bij Spotify. Ik was nieuwsgierig. Welke artiest is mijn favoriet? Welk nummer zou ik het meest luisteren? Sla ik vaak dezelfde nummers over?

“Data in JSON formaat kun je gemakkelijk in een Power BI-rapport laden.”

Je luisterdata opvragen bij Spotify is makkelijk. Na een week of twee kan je je luisterdata downloaden. De data krijg je aangeleverd in JSON formaat. Handig, want dit kan je gemakkelijk in een Power BI-rapport laden. Als je dat hebt gedaan kan je beginnen met bouwen. Eens kijken wat ik het meest luister!

Lees meer: Wat weet Google Maps allemaal over jou?

Power BI

Voordat ik daadwerkelijk begin met bouwen, stel ik mezelf de volgende vraag: wat wil ik eigenlijk weten? Regelmatig sla ik nummers uit mijn afspeellijst over. Deze nummers wil ik graag uit mijn lijst verwijderen. Verder weet ik ook niet hoe vaak ik naar een artiest luister. Ten slotte ben ik benieuwd of er nog trends in mijn luistergedrag zitten.

Ik besluit om drie pagina’s te maken, die elk één van de volgende vragen beantwoorden, waarvan ik de eerste ook zal uitleggen:

  1. Waar luister ik wel en niet naar?
  2. Hoe verandert mijn luistergedrag over de tijd?
  3. Wat zit er allemaal in mijn afspeellijst?

“Bij Inergy werken we volgens het ‘less is more’ pricipe.”

Less is more

Bij Inergy volgen we het ‘less is more’ principe. Dit houdt in dat een rapport simpel en to-the-point moet zijn. Onnodige opvulling van een rapport leidt alleen maar af en maakt het lastiger om tot de hoofdpunten van het rapport te komen. Daarom gebruik ik vaak een standaard layout voor mijn rapporten: ik begin met een titel en daaronder een paar KPI’s, links staan mijn filters en ten slotte staan er nog twee bar-charts op mijn rapport.

Bar-charts

In dit geval wil ik twee vragen beantwoorden dus maak ik twee bar-charts: Waar luister ik wel naar? en Waar luister ik niet naar?. De eerste legt uit waar ik niet naar luister, oftewel welke nummers sla ik over. Dit zijn nummers die in mijn lijst staan maar die eigenlijk weg kunnen. De grootste boosdoeners zijn ‘Little Green Bag’ van George Baker en ‘So Lonely’ van The Police. Ik weet dat ik deze twee nummers vaak oversla, dit bevestigt voor mij dat er geen datakwaliteitsissues in dit rapport zitten.

De tweede visual vertelt mij waar ik wél naar luister. In deze visual maak ik gebruik van drilltrough functionaliteit. Zoals je kan zien is alles nog gegroepeerd op artiest. Ik luister veel David Bowie en ABBA: deze artiesten heb ik op mijn computer aangezet om te kijken of ik alles kon luisteren wat er van hen op spotify staat. Als ik doorklik op een artiest kan ik zien welke nummers van die artiest het langst heb geluisterd. Ik hoef niet te groeperen per artiest. Zo zie ik dat ik het langst naar ‘Bat out of hell’ van Meatloaf heb geluisterd. Niet gek, want het is een nummer van bijna tien minuten.

“Als je je eigen data intern beschikbaar hebt, is het eenvoudig om rapporten te maken die jouw bedrijf helpen.”

Je eigen data

Het is erg gemakkelijk om je persoonlijke data op te vragen en met Power BI kan je er simpel inzichten uit halen. Je kan deze lijn natuurlijk doortrekken naar de data van je eigen bedrijf. Als je je eigen data intern beschikbaar hebt, is het eenvoudig om rapporten te maken die jouw bedrijf helpen. Analyseer je prestaties, je processen en nog veel meer. Het is allemaal binnen handbereik. Met behulp van een dataplatform krijg je eenvoudig inzicht in alle data die in jouw organisatie beschikbaar is.

Power BI review

Maak je al gebruik van Power BI en wil je graag weten of je jouw Power BI-omgeving al optimaal hebt ingericht of dat er nog verbeterpunten zijn? Met het Power BI Consult van Inergy krijg je inzicht in de sterke en zwakke punten van je huidige Power BI-omgeving.

We controleren jouw Power BI omgeving op 58 punten en brengen advies uit om je Power BI dashboards nog verder te verbeteren.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Begroten doe je in LIAS (en niet in je financiële pakket)

Begroten doe je in LIAS (en niet in je financiële pakket)

Weet jij altijd precies waar je staat in je begroting? Als je daaraan twijfelt - of als je deze vraagt met 'nee' beantwoordt - moet je zeker doorlezen. In deze blog staan we stil bij een andere manier om de begroting te maken: in LIAS. Een manier van decentraal begroten, waarbij budgethouders zelf hun voorgenomen aanpassingen opvoeren. Daardoor heb je niet alleen inzicht in vastgestelde mutaties, maar zie je ook welke er wachten op besluitvorming.

Lees verder

Een audit is veel meer dan het invullen van een checklist

Een audit is veel meer dan het invullen van een checklist

Het uitvoeren van een audit is een belangrijk instrument in het beheersen van processen. Een audit is meer dan vinkjes zetten op een checklist. Het uitvoeren van een audit begint met het inzicht krijgen in de processen en bijbehorende werkzaamheden. Wordt er gewerkt volgens de gemaakte afspraken? Zijn er verbeteringen mogelijk? Een audit uitvoeren helpt om dit inzicht te verkrijgen.

Lees verder

Azure Data Factory: Data Integratie en Beheer in de Cloud

Azure Data Factory: Data Integratie en Beheer in de Cloud

Om inzicht te krijgen in bedrijfsprocessen en om beslissingen te nemen op basis van gegevens is het noodzakelijk dat je in staat bent om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen en te integreren. Een dataplatform wordt gevoed met gegevens uit bronsystemen. Het extraheren van bronsystemen doet Inergy met Azure Data Factory, door onze Data Engineers ook wel ADF genoemd.

Lees verder