Snel naar content
Foto van google maps op een laptop

Help, ik word getracked: wat Google Maps weet over jou

In zijn vorige blog liet Berend Wijte, Data Scientist bij Inergy, zien wat je allemaal met jouw Spotify data kan doen. Spotify is natuurlijk niet de enige app die je data opslaat. Het bedrijf dat waarschijnlijk het meeste over jou weet is natuurlijk Google. Berend krijgt regelmatig de vraag: “wat weet Google van mij?” Deze keer onderzoekt hij daarom zijn eigen datahistorie van één van zijn favoriete apps: Google Maps.

“Ik heb het al eens gezegd en ik blijf het zeggen, de AVG opent veel mogelijkheden voor nerds die graag met hun eigen getalletjes spelen. Vergeleken met andere bedrijven heeft Google het opvragen van data heel netjes geregeld”, vertelt Berend. “Als je ingelogd bent op Google maps kan je naar je profiel gaan waar je je data kan opvragen, die je vervolgens dezelfde dag nog binnenkrijgt. Het probleem is wel dat ik me niet kan herinneren dat ik Google toestemming heb gegeven om die data te verzamelen. Maar met één druk op de knop kan je ervoor zorgen dat je niet meer getrackt wordt.”

“Zelf vind ik het geweldig om mijn eigen data in te kunnen zien”

Coördinaten verzamelen

“In de meeste gevallen is de data van Google maps erg fijn gestructureerd voor Data Scientists. Dat wil zeggen: je kan er op het eerste gezicht niks mee, totdat je het schoonmaakt en in het juiste formaat zet”, legt Berend uit. “Bij Google Maps is dat niet anders: elke observatie heeft een geschatte locatie en elke geschatte locatie heeft ook weer schattingen over je vervoersmiddel (auto, trein of de oude vertrouwde benenwagen). De data staat namelijk in JSON-formaat.”

“Aan de hand van de gegevens die je hebt kan je van alles te weten komen. Ten eerste heb je natuurlijk longitudes en latitudes om de coördinaten te bepalen”, gaat Berend verder. “Je hebt de tijd van de locatie en tenslotte schattingen van je vervoersmiddel. Hiermee heb je alles wat je nodig hebt om tot een aantal interessante inzichten te komen.”

Lees meer:
3 tips om een goede start te maken met data science

Power BI

“Voordat je begint met bouwen vraag je jezelf af wat je wil weten”, vervolgt Berend. “Ik wilde bijvoorbeeld eerst een kaartje met daarop al mijn locaties, zodat ik zelf rond kan kijken. Daarnaast klagen mijn vrienden dat ik te hard rijd, zeker een analyse waard lijkt me. Ook wil ik weten hoe vaak ik op verschillende plekken kom zoals de sportschool, het buitenland of mijn opa en oma.”

Aan de hand van deze vragen komt hij op drie pagina’s voor zijn Power BI-rapport:

  1. Waar ben ik geweest?
  2. Hoe vaak kom ik op plekken?
  3. Wat is mijn snelheid?

Kaarten in Power BI

“Binnen Power BI zijn er veel manieren om locatiedata te tonen. Zo heb je de simpele Map en de Filled Map. De Shape Map visual is momenteel in preview en als je écht een geavanceerde visual wil, kan je de ArcGIS Maps for Power BI visual proberen. Het is erg leuk om met de features van deze visuals te spelen. Zelf heb ik het bij de simpele Map visual gelaten, het ging mij immers om het laten zien van mijn coördinaten. De mogelijkheden van verschillende map visuals zijn een mooi onderwerp voor een volgende blog.”

Lees meer:
Zo voorkom en verhelp je ordeloosheid in Power BI

Analysetijd

“Tijd om mijn vragen te beantwoorden. De eerste vraag: waar ben ik geweest? Op de kaart vallen direct een paar plekken op: Amerika en Japan. De data is redelijk accuraat, ik zie in welke steden ik ben geweest”, vertelt Berend. “Als je mobiele data uitstaat heeft Google overigens wel problemen om je te volgen”, voegt hij eraan toe. Te zien is dat hij zich in april goed aan de coronamaatregelen heeft gehouden: hij is niet buiten Brabant geweest.

Vervolgens onderzoekt Berend de tweede vraag: hoe vaak kom ik op bepaalde plekken? “Als ik kijk naar het aantal dagen in het buitenland springt 2017 eruit. Dit klopt helemaal, want ik heb in het voorjaar van 2017 in Londen gewoond. Verder ben ik dit jaar vanwege corona veel minder op vakantie geweest. Een te verwachten trend. Daarnaast zie ik dat ik minder naar de sportschool ga dan verwacht. Twee keer per maand lijkt weinig, máár ik hockey ook drie keer per week. Ik zie in ieder geval geen reden om mijn patroon aan te passen. Ten slotte zie ik dat ik geregeld bij mijn opa en oma op bezoek ga. Dat kan ik uiteraard nog meer doen”, grapt hij.

Lees meer:
Bekijk al onze data-analyse oplossingen voor bedrijven

De laatste vraag gaat over zijn snelheid. “De screenshots delen gaat me (om juridische redenen) iets te ver, maar ik kan de conclusies delen. Ik kan bijvoorbeeld duidelijk zien wanneer ik ben begonnen bij Inergy. Tijdens mijn vakanties is mijn snelheid een stuk lager. In 2019 hield ik me behoorlijk goed aan de snelheidsregels en in 2020 rijd ik gemiddeld langzamer dan in 2019.”

Je eigen data

“Zelf vind ik het geweldig om mijn eigen data in te kunnen zien”, concludeert Berend tevreden. “Het is interessant om te zien hoeveel Google van mij weet. Het maken van een Power BI-rapport is een goede eerste stap om je data inzichtelijk te maken. Je kan echter nog veel meer analyses doen met data en dan komt data science om de hoek kijken. In mijn volgende blog duik ik dieper in mijn data zodat ik routes kan identificeren én meer!”

“Met de Power BI Review van Inergy krijg je inzicht in de sterke en zwakke punten van je huidige Power BI-omgeving.”

Power BI consult

Maak je al gebruik van Power BI en wil je graag weten of je jouw Power BI-omgeving al optimaal hebt ingericht of dat er nog verbeterpunten zijn? Met het Power BI Consult van Inergy krijg je inzicht in de sterke en zwakke punten van je huidige Power BI-omgeving.

We controleren jouw Power BI omgeving op 58 punten en brengen advies uit om je Power BI dashboards nog verder te verbeteren.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Superperformance met Snowflake & DirectQuery in Power BI

Superperformance met Snowflake & DirectQuery in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder

Tips voor veilig online shoppen

Tips voor veilig online shoppen

Online shoppen biedt ons het gemak van winkelen vanuit huis, met een eindeloze selectie aan leuke kleding, schoenen, accessoires en spullen voor in huis. Met slechts een paar klikken kunnen we dit enorme assortiment aan producten vinden en bestellen. Ondanks dit gemak, is het belangrijk om ons bewust te zijn van potentiële risico’s die gepaard gaan met online shoppen.

Lees verder