Snel naar content
Voorloper in arbodienstverlening met toekomstvast dataplatform in de cloud

Klant sinds 2021

Voorloper in arbodienstverlening met toekomstvast dataplatform in de cloud

Arbo Unie wil meer waarde uit data halen. Voor haar eigen organisatie, voor haar klanten en voor de wetenschap. Om haar digitaliseringsstrategie in de praktijk te brengen, riep de arbodienst de hulp in van Inergy.

Meer weten

Arbo Unie

Arbo Unie is een full-service gecertificeerde arbodienstverlener met een focus op preventie, een multidisciplinaire aanpak en aantoonbaar resultaat. De organisatie is actief in elke branche in Nederland: van de zorg tot de overheid, van de bouw tot de chemische industrie. Behalve onder de naam Arbo Unie werkt de dienstverlener ook onder de labels mkbasics.nl, Kr8werk, Verbanen, BeLife en Port Health Centre Rotterdam. In totaal werken er ruim 900 mensen. Arbo Unie heeft 35 locaties met een hoofdkantoor in Nieuwegein. De IT en data van alle labels en vestigingen is gecentraliseerd.

Toekomstvast en schaalbaar

Anna Geraedts is Chief Data Officer bij Arbo Unie:Inergy heeft voor ons een toekomstvast, schaalbaar dataplatform gebouwd. Hiermee kunnen we met onze data meer waarde creëren. Arbo Unie beschikte al over een datawarehouseoplossing maar deze voldeed niet meer. De techniek was niet geschikt voor de ambities van Arbo Unie om grote hoeveelheden data van diverse applicaties met goede performance te kunnen verwerken.

Zodoende gingen we op zoek naar een nieuwe oplossing waarmee we efficiënter en schaalbaarder zouden kunnen werken. Onze service manager had in zijn netwerk rondvraag gedaan naar een goede IT-partner. Daarbij kwam de naam Inergy opvallend vaak en prominent naar voren.”

Een dokter met handschoenen aan en pictorgrammen met medische zaken
Een zogenaamde hartslag met een stetoscoop

Inergy heeft beste totaaloplossing

“Inergy was dan ook een van de drie partijen waar we offertes bij hebben aangevraagd,” vervolgt Anna. “Inergy bleek de beste totaaloplossing te hebben: zowel in technisch opzicht als wat de beschikbare menskracht (resources) betreft. Dat laatste was absoluut een voorwaarde, want als Arbo Unie doen we onze IT niet zelf.

Wij willen organisaties succesvoller maken door de vitaliteit en gezondheid van werkende mensen te bevorderen. Dat is waar we goed in zijn. IT moet ons daarbij helpen, maar we hebben niet de ambitie zelf applicaties en dergelijke te bouwen.”

Inergy heeft voor ons een toekomstvast, schaalbaar dataplatform gebouwd. Hiermee kunnen we met onze data meer waarde creëren.”

Anna Geraedts, Chief Data Officer bij Arbo Unie

Verzuimgegevens verzamelen

De kernactiviteit van een arbodienst is natuurlijk om opdrachtgevers te helpen bij hun verzuim- en preventiebeleid. Anna: “Wij weten wat er aan de hand is met medewerkers van onze klanten, en hoe het verzuimtraject verloopt. Is er bijvoorbeeld sprake van lichamelijke klachten of psychische klachten. Of beide? Hoe zijn de keuringen? Wat gebeurt er op het gebied van preventie? Waar zijn verbeteringen mogelijk?

We stellen rapportages op waarmee onze arbeidsadviseurs naar de klant gaan. Daarmee geven we hen inzicht in wat er speelt qua verzuim in hun organisatie. Maar we willen nog veel meer. In de toekomst gaan we een hele grote usecase opzetten waarmee je kunt sturen op je organisatie.”

Lekker in je vel bij Arbo Unie

“Ons motto is Lekker in je vel. Onze eigen leidinggevenden sturen erop om hun mensen vanuit dat motto te laten werken. Om te weten hoe het met je mensen gaat, heb je inzichten nodig waarop je kunt sturen. Die inzichten haal je uit de gesprekken die je voert met je medewerkers, maar die komen óók uit data.

Denk aan gegevens over verzuim, de tevredenheid van medewerkers, maar ook hoe zij hun werk uitvoeren. Met dit soort inzichten uit data helpen wij onze leidinggevenden om onze medewerkers Lekker in hun vel te laten zitten.”

Datakwaliteit en -kennis is essentieel

“Om je organisatie goed aan te kunnen sturen met data, zul je je data natuurlijk juist moeten modelleren en moet de kwaliteit van je data goed zijn. Daarvoor heb je veel en diepgaande kennis van het datadomein nodig. Onder meer om te weten of je nieuwe data nodig hebt, en zo ja welke? Dat is natuurlijk niet alleen het terrein van IT. Daar heb je de rest van je organisatie bij nodig.”

2 mensen die juichen tijdens zonsondergang

Om je organisatie goed aan te kunnen sturen met data, zul je je data natuurlijk juist moeten modelleren en moet de kwaliteit van je data goed zijn. Daarvoor heb je veel en diepgaande kennis van het datadomein nodig.”

Anna Geraedts, Chief Data Officer bij Arbo Unie
een loop die het woord research in de krant vergroot

Het datateam faciliteert onderzoekers

Met ruim 12.000 klanten die gezamenlijk meer dan 1,2 miljoen werkenden hebben, beschikt Arbo Unie over heel veel informatie. Dat wakkert de ambities van een van de grootste arbodienstverleners van ons land nog verder aan. “Onze stakeholders stimuleren ons om het kennisdomein van arbeid en gezondheid uit te breiden door middel van wetenschappelijk onderzoek,” licht Anna toe. “We werken dan ook nauw samen met diverse universiteiten vanuit onze Academische Werkplaatsen.

Onze Chief Health Officer, Willem van Rhenen, is bijvoorbeeld als Professor Engagement en Productivity verbonden aan de Nyenrode Business University.

Prof. dr. Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie, is als hoogleraar bedrijfsgeneeskunde verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Diverse professionals van Arbo Unie, waaronder bedrijfsartsen, verpleegkundigen en ergonomen, houden zich eveneens bezig met wetenschappelijk onderzoek.

Door het doen van dergelijk onderzoek en het publiceren hierover in wetenschappelijke tijdschriften dragen we bij aan het kennisdomein van arbeid en gezondheid. Vanuit ons datateam faciliteren wij de onderzoekers met datasets waar zij hun onderzoek mee kunnen uitvoeren, uiteraard met geanonimiseerde data.’’

Door het doen van onderzoek en het publiceren hierover in wetenschappelijke tijdschriften dragen we bij aan het kennisdomein van arbeid en gezondheid. Vanuit ons datateam faciliteren wij de onderzoekers met datasets waar zij hun onderzoek mee kunnen uitvoeren, uiteraard met geanonimiseerde data.’’

Anna Geraedts, Chief Data Officer bij Arbo Unie

Snowflake en Azure

“Voor al deze zaken was ons oude datawarehouse niet geschikt,” vervolgt Anna. “Inergy heeft ons een cloudoplossing aangeraden; een richting waar we zelf ook aan dachten. Omdat we al veel van Microsoft in huis hadden, hebben we voor de cloud van Microsoft gekozen: Azure.

Daarbovenop heeft Inergy Snowflake als dataplatform geïmplementeerd. Een van de pluspunten van dit platform is dat het de mogelijkheid biedt om data te delen zonder deze te transporteren.

Een ander voordeel is dat je gemakkelijk rechten kunt toekennen aan gebruikers. Medische persoonsgegevens zijn bijvoorbeeld uitsluitend toegankelijk voor artsen, zoals de AVG voorschrijft.

Voor datavisualisatie (dashboarding) gebruiken we Microsoft Power BI. Daarmee maken we de business intelligence beschikbaar voor eindgebruikers. Inergy heeft voorafgaand aan deze keuze en de implementatie heel goed gekeken hoe dit alles in ons grotere dataprogramma past. Samen keken we zowel naar de techniek als naar onze organisatie.”

Een laborante die onderzoek doet met een microscoop
Een man met een digitaal koffertje met een kruisje erop

Mooi resultaat en profijt op lange termijn

Het traject is inmiddels bijna afgerond. “We hebben het allermooiste resultaat bereikt, waarmee we ook profijt hebben voor de langere termijn,” concludeert Anna. “Het is het begin van een feestje want we willen nog meer databronnen ontsluiten en nog meer data combineren.

Het is heel fijn om te merken dat we heel veel collega’s en klanten nu al blij kunnen maken met waardevolle inzichten uit data. De investeringen van dit traject verdienen zichzelf daarmee heel snel terug. En we bouwen dus door om zo nog meer waardevolle inzichten te krijgen die onze professionals en klanten kunnen helpen.”

Goede ‘vakidioten’ bij Inergy

Terugkijkend op de samenwerking is Anna heel tevreden: “Vanuit Inergy hebben we met goede ‘vakidioten’ te maken. De onderlinge samenwerking is uitstekend. Ze werken enerzijds via een vastomlijnde projectstructuur maar stellen zich heel flexibel op. Ze denken goed mee over onze data-architectuur en datamanagement.

We krijgen veel waarde voor ons geld. Ook op menselijk vlak verloopt het allemaal zeer plezierig. Ons team vindt het leuk om met de mensen van Inergy samen te werken. Ze pakken door, hebben een enorme drive en zijn prettig in de omgang. Zij zijn blij met ons als opdrachtgever en wij met hen als IT-partner!”

Meer weten? Neem contact met ons op

Wil je eens met ons praten over jouw datavraagstuk? Onze dataspecialist Peter neemt binnen één werkdag contact met je op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Geen zin om te wachten en heen-en-weer te mailen voor het maken van een afspraak? Plan dan direct zelf een afspraak in op een dag en tijd die jou het best uitkomt.


Vertrouwd door

citaat icoon

“Inergy levert gewoon goed werk.”

Joeri Vonk –
Data-analist bij Milieu Service Nederland
Logo Milieu Service Nederland