Snel naar content
Meer power voor Power BI van Milieu Service Nederland dankzij Snowflake

Klant sinds 2021

Meer power voor Power BI van Milieu Service Nederland dankzij Snowflake

Power BI-rapportages leveren je organisatie ontzettend veel meerwaarde op, maar niet als de datavisualisatietool te langzaam is. Dat is precies waar Milieu Service Nederland tegenaan liep. Inergy helpt de ondernemende afvalpartner van zakelijk Nederland om de performance problemen op te lossen met een splinternieuw Snowflake-dataplatform.

Meer weten

Milieuservice Nederland

Milieu Service Nederland helpt bedrijven met hun afvalvraagstuk. Als totaalleverancier op het gebied van afvalinzameling is de organisatie in staat om alle vrijkomende afvalstromen (gescheiden) in te zamelen en CO2-neutraal af te voeren. En belangrijker nog: Milieu Service Nederland begeleidt bedrijven naar het bereiken van zero waste en een circulaire bedrijfsvoering. “Dat doen we door maatwerk te leveren; met persoonlijk contact, innovatieve oplossingen en door alle zorgen van onze klanten over hun afvalbeheer weg te nemen”, vertelt Joeri Vonk, Data-analist bij Milieu Service Nederland.

De organisatie heeft zelf geen grote vloot aan afvalwagens, maar maakt gebruik van een uitgebreid partnernetwerk. Vonk: “We huren vrachtwagens van onze regionale partners in. Op die manier kunnen we onze klanten voorzien van de beste deals én vermijden we extra CO2-uitstoot.”

Trage data-invoer en verouderd IT-systeem

Je zou wellicht niet direct zeggen dat een afvalverwerker veel met data doet. Toch is het tegenovergestelde waar. Milieu Service Nederland is een hard groeiende organisatie die veel investeert in digitalisering. “We monitoren al een tijd vrij intensief onze zaken, waaronder onze KPI’s”, licht Vonk toe. “Maar bijvoorbeeld ook hoeveel ledigingen er bij een klant hebben plaatsgevonden en hoeveel afvalstromen een klant heeft. Dat maken we allemaal inzichtelijk met de datavisualisatietool Microsoft Power BI.”

Verbeterde performance

Milieu Service Nederland maakte bovendien jarenlang gebruik van een ERP-systeem, maar dat was aan vernieuwing toe. “Onze vier hoofdprocessen zijn nu ondergebracht in low-code apps, die we zelf hebben ontwikkeld. We liepen echter tegen een probleem aan: Power BI kon niet goed omgaan met de manier waarop deze apps data aanleveren. Daardoor merkten we performanceproblemen in Power BI. Het inladen van datatabellen ging verschrikkelijk traag. Dat kostte niet alleen veel tijd, maar zorgde er ook voor dat we niet konden vertrouwen op een stabiele toevoer van nieuwe data.”

Man in groene trui met een rode container van milieuservice Nederland

“Na een uitgebreid selectieproces vonden we in Inergy de juiste partner om ons te helpen. Ze toonden een mate van professionaliteit die de andere partijen minder hadden.”

Joeri Vonk, Data-analist bij Milieu Service Nederland
Vrachtwagen van Milieuservice Nederland rijdt op de weg

Proof of Concept met Snowflake

Vanzelfsprekend wilde Milieu Service Nederland van de performance problemen in Power BI af. Vonk: “Na een uitgebreid selectieproces vonden we in Inergy de juiste partner om ons te helpen. Ze toonden een hogere mate van professionaliteit dan de andere partijen.” Inergy stelde voor om alle data samen te brengen in een dataplatform op basis van Snowflake.

Snowflake als krachtig dataplatform

Dit krachtige dataplatform heeft alles aan boord om grote hoeveelheden data op te slaan, te bewerken en te delen. “Het voordeel is dat datacalculaties plaatsvinden in de Snowflake-database”, verklaart Daan de Schepper, Data Engineer bij Inergy. “Vervolgens is het smooth sailing in Power BI.”

Proof of Concept

Milieu Service Nederland wilde graag eerst een Proof of Concept. De Schepper: “We begonnen met het ontsluiten van de twee langst gebruikte low-code apps. Dat waren het partnerportaal waar de partners feedback in kunnen terugkoppelen over de ledigingen die ze voor ons uitvoeren.”

“En de Aanbiedingen-app, waarmee Milieu Service Nederland nieuwe aanvragen van bedrijven verwerkt.” Na het succesvolle Proof of Concept volgden de andere apps.

“Het is fijn dat je bij Inergy kunt vertrouwen op een team van specialisten, in plaats van één persoon die alles doet.”

Joeri Vonk, Data-analist bij Milieu Service Nederland
Logo van Milieuservice Nederland

Vertrouwen op team van specialisten

“Inergy levert goed werk”, stelt Vonk vast. “Het is fijn dat je bij Inergy kunt vertrouwen op een team van specialisten, in plaats van één persoon die alles doet. En de samenwerking verloopt uitstekend. Ze beantwoorden mijn vragen snel en zijn altijd bereikbaar. Zelfs over zaken die niet eens over dit project gaan.

Ik zit weleens met Python-scripts te stoeien. Als ik daar een vraag over heb, kijken ze met alle liefde even mee. En hoewel het niet gebruikelijk is, neemt Daan me mee in al zijn werk. Op die manier kan ik uiteindelijk ook zelf databronnen ontsluiten en ons dataplatform beheren.”

Volledige klant- en partnerreis via Snowflake

Het Snowflake-dataplatform van Milieu Service Nederland is nog maar kort live, maar werpt al wel zijn vruchten af. “Dankzij Snowflake beschikken we over een snellere en stabielere dataflow, waardoor Power BI soepeler draait”, concludeert Vonk. “Uiteindelijk willen we alle binnen Milieu Service Nederland beschikbare bronnen aanhaken, zodat we één versie van de waarheid krijgen.”

Stuurinformatie en klanten informeren

“Ons streven is om de volledige reis van klanten en partners inzichtelijk te maken, zodat we alles kunnen zien – van offerte tot bijvoorbeeld zero waste-niveau. Op die manier beschikken we intern over betere stuurinformatie. Maar zo kunnen we onze klanten ook beter van dienst zijn, door ze proactief te informeren wanneer bijvoorbeeld hun afvalhoeveelheden toenemen.

Eenvoudig data delen

Bovendien kunnen we met Snowflake heel eenvoudig en volledig veilig data delen met onze partners, zodat zij hun dienstverlening ook kunnen optimaliseren.”. Dat kan in de nabije toekomst al van pas komen. Vonk: “We zijn al ver met de ontwikkeling van een portaal voor klanten en partners. Onze klanten kunnen daarin bijvoorbeeld precies zien wanneer hun afval wordt opgehaald, of dat vervolgens gelukt is of niet, hoeveel kilo er is opgehaald – noem maar op.”

Realtime feedback

“Ook kunnen ze realtime feedback geven. Daarmee is het tegelijk een belangrijke kwaliteitscheck voor ons en onze partners. Dat portaal kunnen we op den duur versterken met data uit Snowflake. Op die manier hopen we nog efficiënter te kunnen werken en nog actiever bij te kunnen dragen aan een schonere wereld zonder afval.”

Vrouw in groene trui achter een laptop

Meer weten? Neem contact met ons op

Wil je eens met ons praten over jouw datavraagstuk? Onze dataspecialist Peter neemt binnen één werkdag contact met je op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Geen zin om te wachten en heen-en-weer te mailen voor het maken van een afspraak? Plan dan direct zelf een afspraak in op een dag en tijd die jou het best uitkomt.


Vertrouwd door

citaat icoon

“Inergy levert gewoon goed werk.”

Joeri Vonk –
Data-analist bij Milieu Service Nederland
Logo Milieu Service Nederland