Marktconform

Annexum investeert namens particuliere beleggers in vastgoed. Kantoren, zorginstellingen, hotels, woningen, maar vooral: winkels. Het bepalen van de juiste aankoop- en huurprijs is daarbij cruciaal. Een tool die gebruikmaakt van verschillende databronnen en algoritmes, helpt om een marktconforme huurprijs vast te stellen. En dát zorgt voor meer rendement voor de beleggers van Annexum.

Inzicht in plaats van vermoedens

Samen met de dataspecialisten van Inergy Analytical Solutions, ontwikkelde Annexum een tool die de optimale huurprijs per vierkante meter bepaalt. Die berekening is gebaseerd op allerlei data. Demografische gegevens over de samenstelling van de wijk bijvoorbeeld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek registreert data zoals besteedbaar inkomen, gezinssamenstelling, leeftijd en de verhouding tussen mannen en vrouwen. Sebastiaan Andringa, assetmanager retail van Annexum, is enthousiast over de nieuwe tool. “Je hoeft geen doorgewinterde retailer te zijn om aan te voelen dat vrouwen graag nog even rondsnuffelen terwijl mannen een winkel het liefst zo snel mogelijk weer verlaten. Toch hadden we niet verwacht dat het effect zo sterk is. Eén procent meer vrouwen, leidt al tot een significant hogere omzet.”

Goed beslagen ten ijs

Met deze slimme tool, gebaseerd op data-analyse en logaritmische modellen neemt Annexum nu beter onderbouwde beslissingen. “We komen beter beslagen ten ijs”, vertelt Andinga. “Bij acquisitie van een nieuw pand kunnen we op basis van de huurprijs bepalen hoe hoog de waarde mag zijn. En ook in gesprekken met bestaande huurders heeft het model zijn waarde. We zien direct voor welke panden we een te lage huurprijs vragen en kunnen dat met data onderbouwen.” Met behulp van het model stelde Annexum vast dat het gezinsinkomen, het aantal supermarkten in de buurt en het aantal ouderen én kinderen van grote invloed zijn op de omzet.

Gegevens veranderen

Het model gebruikt data uit allerlei bronnen. Soms is die data afkomstig uit de systemen van Annexum zelf, soms uit openbare bronnen en soms uit betaalde bronnen. “Die gegevens veranderen natuurlijk voortdurend”, vertelt Andinga. “De bevolking groeit, de bestedingsruimte verandert, nieuwe woonwijken worden gebouwd. Daarnaast telt Nederland 4000 supermarkten, wat betekent dat elke dag wel ergens een winkel verdwijnt of verschijnt. Het kost ontzettend veel tijd om al die data handmatig te actualiseren, bovendien is dat een kostbaar en foutgevoelig proces. Dat gaan we met hulp van Inergy zo veel mogelijk automatiseren.”

Richard van Seeters

Huurprijs gebaseerd op data

Op zoek naar een voorspellend model?

Wij helpen u graag om met behulp van de juiste data en logaritmische modellen inzicht te krijgen in uw business. Ontwikkel met ons een tool die een blik in de toekomst biedt!

Bel ons op 0348 45 76 66

Mail Richard van Seeters via richard.van.seeters@inergy.nl