Snel naar content

Klant sinds 2017

Annexum

Annexum investeert namens particuliere beleggers in vastgoed. Het bepalen van de juiste aankoop- en huurprijs is daarbij cruciaal. Inergy ontwikkelde een tool die gebruikmaakt van verschillende databronnen en algoritmes. Sebastiaan Andringa, assetmanager retail bij Annexum vertelt over deze tool.

Meer weten

Inzicht in plaats van vermoedens

Samen met de dataspecialisten van Inergy ontwikkelde Annexum een tool die de optimale huurprijs per vierkante meter bepaalt. Die berekening is gebaseerd op allerlei data. Demografische gegevens over de samenstelling van de wijk bijvoorbeeld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek registreert data zoals besteedbaar inkomen, gezinssamenstelling, leeftijd en de verhouding tussen mannen en vrouwen. Sebastiaan Andringa, assetmanager retail van Annexum, is enthousiast over de nieuwe tool. “Je hoeft geen doorgewinterde retailer te zijn om aan te voelen dat vrouwen graag nog even rondsnuffelen terwijl mannen een winkel het liefst zo snel mogelijk weer verlaten. Toch hadden we niet verwacht dat het effect zo sterk is. Eén procent meer vrouwen, leidt al tot een significant hogere omzet.”

Goed beslagen ten ijs

Met deze slimme tool, gebaseerd op data-analyse en logaritmische modellen neemt Annexum nu beter onderbouwde beslissingen. “We komen beter beslagen ten ijs”, vertelt Andinga. “Bij acquisitie van een nieuw pand kunnen we op basis van de huurprijs bepalen hoe hoog de waarde mag zijn. En ook in gesprekken met bestaande huurders heeft het model zijn waarde. We zien direct voor welke panden we een te lage huurprijs vragen en kunnen dat met data onderbouwen.” Met behulp van het model stelde Annexum vast dat het gezinsinkomen, het aantal supermarkten in de buurt en het aantal ouderen én kinderen van grote invloed zijn op de omzet.

“Het kost ontzettend veel tijd om alle data handmatig te actualiseren, bovendien is dat een kostbaar en foutgevoelig proces. Dat gaan we met hulp van Inergy zo veel mogelijk automatiseren.”

Sebastiaan Andringa – Assetmanager retail bij Annexum

Gegevens veranderen

Het model gebruikt data uit allerlei bronnen. Soms is die data afkomstig uit de systemen van Annexum zelf, soms uit openbare bronnen en soms uit betaalde bronnen. “Die gegevens veranderen natuurlijk voortdurend”, vertelt Andinga. “De bevolking groeit, de bestedingsruimte verandert, nieuwe woonwijken worden gebouwd. Daarnaast telt Nederland 4000 supermarkten, wat betekent dat elke dag wel ergens een winkel verdwijnt of verschijnt. Het kost ontzettend veel tijd om al die data handmatig te actualiseren, bovendien is dat een kostbaar en foutgevoelig proces. Dat gaan we met hulp van Inergy zo veel mogelijk automatiseren.”

Meer weten? Neem contact met ons op

Wil je eens met ons praten over jouw datavraagstuk? Onze dataspecialist Richard neemt contact met je op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Plan een gratis adviesgesprek

Geen zin om te wachten en heen-en-weer te mailen voor het maken van een afspraak? Plan dan direct zelf een afspraak in op een dag en tijd die jou het best uitkomt.


Vertrouwd door

citaat icoon

“Inergy levert gewoon goed werk.”

Joeri Vonk –
Data-analist bij Milieu Service Nederland
Logo Milieu Service Nederland