Klant sinds 2018
Gemeente Moerdijk
De gemeente Moerdijk zocht naar een manier om fiscaal in control te zijn en vond de oplossing in LIAS Horizontaal Toezicht.
Gemeente Moerdijk over LIAS Horizontaal Toezicht
Met LIAS Horizontaal Toezicht (HT) licht je als gemeente jouw financiële administratie door. Zo stel je vast of je fiscaal in control bent. Gemeente Moerdijk maakt sinds 2018 gebruik van de LIAS modules btw en WKR. Anoeska de Vugt, financieel medewerker, Anita van de Luijtgaarde, adviseur arbeidsvoorwaarden HRM en Ömer Sertkaya, voormalig stagiair fiscaal recht en economie, nu junior adviseur fiscaliteit, vertellen er meer over. “Deze digitalisering heeft ons veel gebracht.”
Waarom maak je gebruik van LIAS Horizontaal Toezicht?
Anita: “We vinden het heel belangrijk zelf de regie te hebben en te houden op onze financiën, fiscale gegevens en processen. Daarom wilden we zelf een steekproef nemen op onze btw en WKR-aangiften. We wilden controleren of alles goed was geregistreerd en of we geen onbewuste fouten maakten. De Belastingdienst zou ook een steekproef uitvoeren maar door onderbezetting liet dat te lang op zich wachten. Ons financieel pakket was helaas niet ingericht op deze steekproef. Dus besloten we met LIAS Horizontaal Toezicht te gaan werken.”
Anoeska: “Het is ook fijn dat we er niet alleen voor staan. Dennis Verhaert is onze adviseur HT en komt regelmatig langs om de zaken door te nemen en aanvullend advies te geven.”
Ömer: “Ik werk met een btw-vertaaltabel uit de tool waarmee ik kijk of de omschrijving met betrekking tot de btw en BCF nog actueel is. Daarnaast werk ik vanuit mijn rol ook mee in de werkgroep waarmee we checken of we voldoen aan alle fiscale eisen. Maar we kijken ook naar de toekomst. Hoe vertalen we met elkaar de regels naar de praktijk? We werken voortdurend aan vooruitgang.”
Anoeska: “Naast dat we analyseren of we in het verleden zaken goed geboekt hebben gebruiken we de rapportages ook om beleid aan te passen zodat we op voorhand betere keuzes maken voor de gemeente.
Vergemakkelijkt LIAS Horizontaal Toezicht je bij de structurele fiscale werkzaamheden?
Anoeska: “Deze digitalisering heeft ons veel gebracht. LIAS HT maakt mijn werk een stuk makkelijker. Voorheen was ik drie weken bezig met de berekening van het mengpercentage op basis van urenverantwoording. Nu halen we dit uit de tool LIAS HT met een goed onderbouwde btw-vertaaltabel is het met één druk op de knop berekend. We gebruiken LIAS ook voor de BCF-aangifte en voor taakcontroles voor BTW en de WKR. Nu hou ik veel meer tijd over om waarde te creëren voor de gemeente Moerdijk. Mijn werk is daardoor leuker geworden.”
Hoe werken jullie met LIAS Horizontaal Toezicht?
Anita: “De module voor de Werkkostenregeling (LIAS WKR) werkt met een vooraf ingevulde steekwoordenlijst. Door objectief naar uitgaven te kijken, door middel van een steekwoordenanalyse, haal je ten onrechte geregistreerde bedragen of juist niet vermelde bedragen er gemakkelijk uit. Dit doen we met controlerapporten waarmee we de fouten eruit filteren die we voorheen misten. De fiscale wet- en regelgeving is soms niet makkelijk en doordat de tool bevindingen doet bij wetswijzigingen blijf ik zelf ook alerter. Dan zoek ik onderbouwing bij bepaalde twijfelgevallen en ga ik goed voorbereid in gesprek met onze belastinginspecteur.”
Ömer: “Ik werk met een btw-vertaaltabel uit de tool waarmee ik kijk of de omschrijving met betrekking tot de btw en BCF nog actueel is. Daarnaast werk ik vanuit mijn rol ook mee in de werkgroep waarmee we checken of we voldoen aan alle fiscale eisen. Maar we kijken ook naar de toekomst. Hoe vertalen we met elkaar de regels naar de praktijk? We werken voortdurend aan vooruitgang.”
Anoeska: “Naast dat we analyseren of we in het verleden zaken goed geboekt hebben gebruiken we de rapportages ook om beleid aan te passen zodat we op voorhand betere keuzes maken voor de gemeente.
Zou je LIAS Horizontaal Toezicht nog kunnen missen?
Anita: “We kunnen LIAS HT niet meer missen. Naast dat we het proces rondom horizontaal toezicht hebben gedigitaliseerd is er nu ook organisatie breed bewustzijn dat fiscaliteit geen feestje van één afdeling is. Er wordt hier nu vanuit een brede samenstelling naar gekeken. Denk hierbij aan een gedegen samenwerking met bijvoorbeeld Concern Control waarbij niet alleen wordt gekeken naar verantwoorden maar ook naar vooruitkijken en beleid verbeteren.”
Anoeska: “We volgen dus niet alleen de spelregels van de fiscus maar hebben alles gewoon ook goed op orde. En die verantwoordelijkheid hebben we natuurlijk ook richting onze inwoners en medewerkers.”
Waar zijn jullie nu mee bezig?
We zijn in gesprek met de belastingdienst over doorontwikkeling Horizontaal Toezicht. Na een self-assesment hebben we een risicoanalyse gemaakt. We maken nu stappen om de beheersmaatregelen op orde te krijgen en we kijken uit naar de volgende stap in onze fiscale beheersing.
Over Gemeente Moerdijk
Moerdijk is een gemeente in Noord-Brabant. De gemeente telt ruim 37.000 inwoners. Moerdijk is qua oppervlakte, één van de grootste gemeenten van Noord-Brabant.
De hoofdplaats van de gemeente is Zevenbergen. Op 1 april 1998 is de naam van de gemeente Zevenbergen gewijzigd in die van Moerdijk. Kort daarvoor, namelijk op 1 januari 1997, zijn de gemeenten Fijnaart en Heijningen, Klundert, Standdaarbuiten en Willemstad aan de gemeente Zevenbergen toegevoegd. In deze laatste kern staat nu het gemeentehuis.
Het is uitdagend om te wonen in een gemeente met een groot industrie en havengebied.
De naam Moerdijk is afgeleid van het begrip moor-dicken. Moor of moer is moeras waarin veel veen voorkomt. Een moerdijk werd aangelegd om zo een (tijdelijk) poldertje in het veen te creëren om zout te winnen. De Moerdijkbrug is de brug over het Hollands Diep die vernoemd is naar het dorp Moerdijk. (bron Wikipedia).
Zien is geloven. Vraag een gratis demo aan.
In een gesprek en demonstratie wordt alles zoveel duidelijker.