Klant sinds 2015
Gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht zocht naar een manier om gerichter en sneller door de vloedgolf aan data te navigeren. Inergy bood een doeltreffende oplossing door de projecten in het MPR op een plattegrond weer te geven.
Sneller naar informatie in minder klikken
Gemeente Utrecht werkt al jaren met LIAS Enterprise. Sinds 2016 publiceert de gemeente het Meerjaren Perspectief Ruimte (MPR) ook online. De website bevat een grote hoeveelheid informatie over de plannen op het gebied van stedelijke ontwikkeling. De gemeente zocht echter naar een manier om gerichter en sneller door deze vloedgolf aan data te navigeren. Inergy bood een doeltreffende oplossing door de projecten in het MPR op een plattegrond weer te geven.
Op zoek naar andere presentatievorm
“Als je wilt weten hoe de stad Utrecht zich de komende jaren ontwikkelt, kun je alles lezen in het online MPR”, vertelt Joost Wenderich, Business Development Manager bij Inergy. “De gemeente merkte dat weinig mensen tijd hebben om die honderden statische pagina’s door te nemen. Burgers niet, maar wethouders en raadsleden ook niet. Daarom zochten ze naar een andere presentatievorm voor alle essentiële informatie op het gebied van stedelijke ontwikkeling.”
Projecten op plattegrond
Al gauw ontstond het idee om de plannen op de plattegrond van Utrecht te projecteren. Op de kaart staan alle projecten weergegeven, van gemeente- tot straatniveau. Zo kunnen bezoekers van de website eerst het gebied selecteren waar hun interesse ligt of meteen inzoomen op een specifiek project. Ook kunnen ze hun interesses nog beter specificeren door te filteren op zaken als tijdspad, soort project en projectfase. In eerste instantie toont de plattegrond beknopte informatie over het project. Klikken gebruikers door, dan krijgen ze alle informatie tot hun beschikking. Joost: “Met de plattegrond komen gebruikers binnen een paar klikken te weten wat ze eerst uren kostten.”
Toepasbaar op meerdere gemeenteplannen
Het succes van deze presentatievorm voor plannen rondom stedelijke ontwikkeling biedt perspectief voor andere gemeentelijke rapportages. “Een investeringsplan kan natuurlijk ook op deze manier worden gevisualiseerd”, stelt Joost. “Zo kan een burger, maar ook bijvoorbeeld een nieuwe wethouder die nog niet thuis is in de materie, in een oogopslag zien waar in de gemeente wat wordt geïnvesteerd. Dat maakt een investeringsplan niet alleen aantrekkelijker om door te nemen, maar ook veel transparanter.”
Zien is geloven. Vraag een gratis demo aan.
In een gesprek en demonstratie wordt alles zoveel duidelijker.