Snel naar content
Katwijk kiest voor LIAS InControl

Klant sinds 2022

Katwijk kiest voor LIAS InControl

In 2022 heeft de gemeente Katwijk een nieuwe stap gezet in haar digitale transformatie door de implementatie van LIAS InControl.

Lees verder

Katwijk kiest voor LIAS InControl

In 2022 heeft de gemeente Katwijk een nieuwe stap gezet in haar digitale transformatie door de implementatie van LIAS InControl. Voorheen werden de documenten voor Planning en Control samengesteld in Word en Excel. Adrie van Duin: “Dat was echt niet meer van deze tijd.” Deze overstap naar LIAS InControl is een enorme verbetering, omdat beleidsdocumenten nu gezamenlijk online gecreëerd, beheerd en gemonitord worden.

Even voorstellen

Adrie van Duin is senior beleidsmedewerker financiën en werkt al 35 jaar in diverse financiële functies bij verschillende gemeenten. Haar enorme ervaring maakt haar een vraagbaak binnen de gemeente Katwijk, waar ze nu al zes jaar werkt. Adrie is onder andere verantwoordelijk voor het coördineren van diverse Planning & Control-documenten.

Jaco Varkevisser werkt al 16 jaar bij de gemeente Katwijk. Na diverse financiële functies zoals Auditor en financieel adviseur is hij nu senior medewerker financieel beheer en de rechterhand van Adrie.

LIAS Publisher

Adrie van Duin heeft samen met LIAS consultant Joshah Fraanje van Inergy, LIAS Publisher geïmplementeerd. Katwijk publiceert nu met één druk op de knop de planning en control producten online en in de eigen huisstijl. Men voldoet direct aan de EN 301549 en WCAG 2.1 eisen. Inwoners en betrokkenen navigeren eenvoudig door alle beschikbare informatie en de website is toegankelijk op desktop, tablet en mobiel.

Bekijk de website met de begroting van Katwijk hier.

Check, check, dubbelcheck

Het afgelopen jaar was een testjaar voor de gemeente Katwijk. Adrie geeft zelf aan dat haar motto “check, check, dubbelcheck” is. Pas als zij zeker is van een werkwijze implementeert zij deze in de hele organisatie. De jaarrekening 2021 en de begroting van 2023 en 2024 zijn gemaakt in LIAS Publisher en dit is gepresenteerd aan de raad, directie, clustermanagers en de betrokken collega’s. Adrie: “De directie en het bestuur waren heel enthousiast”. Komende maanden worden de gebruikers getraind in het gebruik van LIAS Publisher. Dan maken we daarna gezamenlijk de P&C-stukken in 2024.

Versiebeheer is verleden tijd

Voordat we de overstap naar LIAS maakten, stonden we voor aanzienlijke uitdagingen op het gebied van versiebeheer. Adrie licht toe: “De samenwerking binnen de ambtelijke organisatie en het beheer van versies waren complex. Eindeloze e-mailwisselingen waren aan de orde van de dag, waarbij er steeds een risico op fouten is. Bovendien moesten onze documenten naar een vormgever, wat extra kans op fouten met zich meebracht. Het was een continu proces van controleren en dubbelchecken. Maar nu, met de implementatie van LIAS, zijn die zorgen verleden tijd. Een wijziging op één plek doorvoeren betekent nu dat alles direct en correct wordt bijgewerkt, wat een enorme opluchting is.”

Uniforme opbouw

Adrie heeft de implementatie van LIAS Publisher ook aangegrepen om een uniforme opbouw van bijvoorbeeld paragrafen af te dwingen. Iedere beleidsmedewerker bouwde die voorheen op een eigen manier op. In Publisher moeten de verschillende kopjes gevuld worden waardoor er nu altijd een inleiding, kader en beleid omschreven wordt. Dat zorgt voor uniformiteit binnen de gemeente en dat is heel fijn voor alle betrokkenen. Adrie is duidelijk van de inhoud. “We willen graag laten zien waar we in het gemeentehuis allemaal mee bezig zijn.”

Transparant en efficiënt

Adrie: “Een van de speerpunten van de gemeente Katwijk is een goede dienstverlening aan onze inwoners en daarom willen we ze op een toegankelijke manier informeren over de inkomsten en uitgaven van onze gemeente. Met deze online begroting maken we dit inzichtelijk en zijn we heel transparant.” Jaco vult aan dat de nieuwe manier van werken ook een stuk efficiënter is.

“Een van de speerpunten van de gemeente Katwijk is een goede dienstverlening aan onze inwoners en daarom willen we ze op een toegankelijke manier informeren over de inkomsten en uitgaven van onze gemeente”

ADRIE VAN DUIN, SENIOR BELEIDSMEDEWERKER FINANCIËN VAN GEMEENTE KATWIJK

De sleutel naar succes

Joshah spreekt met grote waardering over de samenwerking met de gemeente Katwijk. “Het is inspirerend om te zien hoe Adrie en Jaco de implementatie van LIAS niet alleen hebben omarmd, maar ook hoe ze de implementatie succesvol binnen de cluster Financiën hebben gerealiseerd. De volgende stap is om de gehele organisatie daarin mee te nemen, zodat het een breed gedragen tool wordt voor de Planning & Control-cyclus. Want LIAS is niet alleen feestje van de afdeling financiën.

Wat zijn de voordelen van werken met LIAS Publisher?

  • Dynamische, actuele publicaties
  • Voldoen aan toegankelijkheidseisen
  • Eenvoudig in gebruik

De toekomst

Jaco: “We blijven natuurlijk werken aan de doorontwikkeling van LIAS. Vanaf komend jaar maken we de begroting, jaarstukken, voorjaars- en najaarsnota in LIAS Publisher en werkt ook Katwijk papierloos op dit vlak.” Adrie: “Tot nu toe hebben we de toelichting op de balans nog niet in Publisher gedaan, maar daar gaan we binnenkort ook mee starten.” En we zijn nog erg geïnteresseerd in LIAS Digitaal Behandelen. Daar krijgen we van Joost en Corien van Inergy binnenkort een demo over.

Prettige samenwerking

“De samenwerking met onze LIAS consultant van Inergy is heel prettig. Joshah heeft een frisse kijk op zaken en als we hem iets vragen dan zoekt hij het meteen uit. Tijdens het proces van datakoppeling stuiten we op enkele uitdagingen, maar Joshah’s vastberadenheid en deskundigheid zorgden ervoor dat elk probleem werd aangepakt.

Het contact met Inergy verloopt soepel en is laagdrempelig. Dat past bij Katwijk. En omdat Inergy regelmatig bijeenkomsten en webinars organiseert zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwste mogelijkheden met LIAS” aldus Adrie en Jaco eensgezind.

“Het contact met Inergy verloopt soepel en is laagdrempelig”

ADRIE VAN DUIN, SENIOR BELEIDSMEDEWERKER FINANCIËN EN JACO VARKEVISSER SENIOR MEDEWERKER FINANCIEEL BEHEER VAN GEMEENTE KATWIJK

Over Katwijk

Katwijk is een kustplaats en gemeente in Zuid-Holland. De gemeente Katwijk (bestaande uit de plaatsen Katwijk aan Zee, Katwijk Noord en Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg) is de grootste gemeente in de Duin- en Bollenstreek, met zo’n 67.000 inwoners. Katwijk is na Den Haag de grootste badplaats qua inwoneraantal van Nederland. De komende jaren komt er een nieuwe dorpskern bij, namelijk Valkenhorst op het voormalige vliegveld Valkenburg. Het is de bedoeling dat hier 5600 woningen bij komen. De gemeente gaat dus groeien en het ouderwetse knip- en plakwerk past daar niet meer bij.

Zien is geloven. Vraag een gratis demo aan.

In een gesprek en demonstratie wordt alles zoveel duidelijker.