Landelijke netwerkdag Inergy en SEP

Waken over BURGERzaken

Informatieveiligheid en privacy is van ons allemaal

We kunnen elkaar eindelijk weer op locatie ontmoeten én kennis delen! Op woensdag 29 september 2021 organiseren Inergy en SEP samen de landelijke netwerkdag voor informatiebeveiliging-, privacy- én Burgerzaken vakgenoten. We kijken er naar uit om je te zien en kennis met je te delen want informatieveiligheid en privacy is van ons allemaal.

Scroll in één keer door naar de onderkant van deze pagina voor het inschrijfformulier. Hieronder lees je meer over de keynotes en workshops.

Het programma

Vanaf 9.30 uur ontvangst
  
10.00 uurOpeningswoord
  
10.20 uurkeynote door Brian Benjamin
  
10.40 – 11.30 uurKoffie en ontmoeten
  
11.30 – 12.15 uurWorkshopronde 1
  
12.15 – 13.00 uur Lunch en ontmoeten
  
13.00 – 13.45 uur
13.45 – 14.30 uur
Workshopronde 2
Workshopronde 3
  
14.30 – 15.15 uurEen drankje en ontmoeten
  
15.15 – 16.00 uurSander Schaepman, voormalig hoofd recherche en recherche chef TV programma Hunted
  
16.00 uurPlenaire sluiting door Mathijs en Ingrid
  
16.15 uur Borrelen en ontmoeten

 

Voor wie is deze netwerkdag?
Voor de klanten en relaties van SEP en Inergy. Speciaal voor de CISO, FG, Privacy officer, ENSIA-coördinator en medewerkers van Burgerzaken.

De locatie
Watergoed is een evenementen locatie, restaurant en strandclub in Valburg (​Gelderland), tussen Arnhem en Nijmegen. Watergoed ligt op een steenworp afstand van de A15

Openbaar Vervoer
Vanaf station Elst is Watergoed! (Bushalte Strandpark Noord, Herveld) binnen 10 minuten te bereiken met bus 35.

Auto
Watergoed biedt parkeergelegenheid voor circa 275 auto’s.

Coronatoegangsbewijs
Je hebt voor je bezoek aan deze dag een coronatoegangsbewijs nodig (CoronaCheck-app). Dit bewijs maak je met een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona.

Key-notes

Openingskeynote

Smart City

door Brian Benjamin, Programma Manager Digitale Stad en Innovatie bij Gemeente Almere

Brian Benjamin is expert op het gebied van Smart City. Hij is werkzaam als Programma Manager Digitale Stad en Innovatie bij de gemeente Almere. Hiervoor was hij werkzaam in Den Haag als Lead Smart City. Tijdens deze keynote gaat Brian in op privacy en informatieveiligheid in relatie tot Smart City, (Burgerzaken en andere vakgebieden).

Want aan de hand van data de leefbaarheid, openbare orde, veiligheid, efficiëntie en bereikbaarheid van steden verbeteren levert mooie resultaten op, maar het heeft ook een keerzijde. Privacy is tegenwoordig geen keuze meer. Want hoe bewaak je de rechten van een individu, als de beslissing over die rechten niet meer bij het individu zelf ligt? Het zorgt voor ethische dilemma’s, want keuzes die zorgen voor de veiligheid van de bewoners als geheel kunnen ervoor zorgen dat de privacy van het individu in het gedrang komt.

Sluitingskeynote

Ondermijning

door Sander Schaepman, voormalig hoofd recherche en recherche chef TV programma Hunted

Sander is een gepassioneerd spreker en specialist op het gebied van ondermijning en al 35 jaar werkzaam in overheidsland. Eén van de belangrijkste items binnen ondermijning is cybercriminaliteit. Vanuit zijn ervaringen en inzichten op het gebied van ondermijning neemt hij je mee in het thema ondermijning en laat hij zien hoe dit thema is verweven in de bovenwereld en steeds indringender de onderwereld onze maatschappij beïnvloedt. Cybercrime vormt daarbij een groot onderdeel van ondermijning.

Sander Schaepman is zeer bekend vanwege het televisieprogramma ‘Hunted’, waarbij gewone burgers op de vlucht zijn en proberen om drie weken uit handen te blijven van een speciale opsporingsdienst. De digitale footprint laat onmiskenbaar voetsporen achter waardoor een spannende achtervolging volgt.

Workshops

Burgerzaken aan de poort
Informatiebeveiliging en privacy in burgerzaken en verkiezingen

Patricia Hoitink, implementatiecoach Leren en Ontwikkelen bij SEP en en Ricardo Dingemans, Documentspecialist & Trainer bij Securitech

Informatiebeveiliging en privacy staan aan de basis van burgerzaken. Identiteits- en verkiezingsfraude vragen om een poortwachtersrol van de ambtenaar Burgerzaken. Deze sessie laat aan de hand van vier praktijkgerichte casussen zien wat er komt kijken bij veilig werken en gegevensintegriteit. Daarbovenop wordt duidelijk hoe deze kennis kan worden geborgd met permanent leren (met e-learning) door de ambtenaar Burgerzaken.

Bewust ibewust in 4 delen
Vier gemeenten in gesprek over het verhogen en borgen van iBewustzijn

door door Ingrid van Zeeland, directeur en partner bij SEP en Daphne Gengler, implementatiecoach leren en ontwikkelen

In deze workshop zal gespreksleider Bianca Swinkels, adviseur leren en ontwikkelen bij SEP, met vier gemeenten in gesprek gaan over hun aanpak rondom het verhogen iBewustzijn. Hoe borg je iBewustzijn in de organisatie? Op welke wijze neem je zowel het management als de medewerkers mee? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Let’s go met de BIO

door Ugur Balci, product owner LIAS ISMS bij Inergy en Patriek Nouwen, information risk manager bij Cuccibu

De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is nu alweer ruim twee jaar dé norm voor de gehele overheid voor informatiebeveiliging. Uiteindelijk maakt de BIO het je makkelijker, maar (spoiler) op dat punt zijn nog lang niet alle gemeenten beland. Op basis van onze ervaring in gemeenten hebben wij inzichtelijk gemaakt waar de gemiddelde gemeente staat met de BIO. Waar lopen zij tegenaan en hoe lossen ze dit op? Wat werkt er goed voor de verdere implementatie, hoe neem je jouw gemeente mee in de BIO en hoe kan het ISMS hierbij ondersteunen? Doe jouw voordeel met deze inzichten en do’s en don’ts.

Het uitvoeren van een risicoanalyse, door welke bril kijk jij?

door Ronald Driehuis, Auditor en Manager Auditservices bij Inergy

Je kan op verschillende manieren naar risico’s kijken. Sterker nog: voor een compleet beeld van de risico’s van jouw organisatie is dit nodig. De bril die je opzet bepaalt wat je ziet. Zie je alleen interne of alleen externe risico’s? Alleen technische risico’s of alleen organisatorische risico’s? In deze workshop gaat Ronald Driehuis van Inergy in op de verschillende manieren hoe je naar risico’s kan kijken.

Relaxter door de audit heen: niet afvinken, maar doorlopend verbeteren

door Daan Koot, Auditor bij Inergy en Bianca Kraft, Projectmanager Audit Services bij Inergy

Als gemeente heb je steeds vaker te maken met zelfevaluaties en (verplichte) audits. Dat hoeft niet te voelen als een examen waarin vinkjes gezet moeten worden. Hoe doe jij dat en hoe pakt onze auditor dit aan? En wat moet je vooral wel en niet doen? Bij Inergy Auditservices kijken we naar een audit als een doorlopend verbeteringsproces. Vanuit jouw ogen als ENSIA-coördinator doorlopen we de stappen van een audit met RE auditor Daan Koot.
Natuurlijk krijg je ook de mogelijkheid om vragen te stellen tijdens deze sessie.

AVG – de volgende stap

door Haykush Hakobyan en Tim Florack, Consultants bij Cuccibu

In veel organisaties is de FG/PO tot nog toe vooral bezig geweest met formaliteiten en het op orde brengen van de basis. Het belang van gegevensbescherming wordt niet breed gedragen en het werk rust veelal op de schouders van deze functies. FG’s/PO’s  zijn zich bewust van de noodzaak om een transitie te maken.  Maar welke transitie is dat precies en hoe doe je dat? In een interactieve sessie gaan we de contouren van de next-level FG/PO samen met jou scherp krijgen.

Dagvoorzitter

Ingrid van Zeeland, directeur en partner bij SEP

Ingrid is sinds bijna acht jaar directeur van SEP. Zij helpt samen met haar team en samenwerkingspartners overheidsinstanties met het permanent en cyclisch leren met moderne leervormen. Met plezier en enthousiasme ondersteunt SEP inmiddels bijna 200 gemeenten en gemeenschappelijke regelingen.

Co-host

Mathijs van Houweninge CEO van Inergy

Mathijs is sinds 11 jaar mede-eigenaar van Inergy. Mathijs: “We werken met ruim 150 Inergeeks met hart en ziel voor onze klanten. Inhoud, techniek en het leveren van impact voor onze klanten bindt ons. Onder het adagium “Let’s play, create and grow” zetten we ons in om data- platformen en producten te bouwen vóór en mét onze klanten.